Kuritöö kirjandusmaailmas: Rootsi krimikuningannat süüdistatakse variautori kasutamises

Kultuuritoimetus
Copy
Krimikirjanik Camilla Läckberg
Krimikirjanik Camilla Läckberg Foto: JESSICA GOW / Scanpix

Rootsi krimiraamatute autorit Camilla Läckbergi süüdistatakse variautori kasutamises. Krimikirjanik on sunnitud eitama väiteid, et on petnud lugejaid ostma raamatuid, mida ta ise ei kirjutanud, vahendab Guardian. 

Eestiski populaarne krimikirjanik Camilla Läckberg, keda on ülistatud tema põnevuslugude poolest kui Rootsi Agatha Christiet, pidi eelmisel nädalal eitama, et ta on kasutanud variautorit ning seeläbi petnud oma austajaid, kui andmeanalüüs näitas, et kirjanik on mõne oma hiljutise romaani jaoks kasutanud mainimata variautoreid.

Veebiajakirja Kvartali jaoks valminud artiklis, mis sai sel kuul Göteborgi raamatumessil kõneaineks, suunas ajakirjanik Lapo Lappin Läckbergi romaane läbi «stülograafilise» andmetööriista, mis loendab tekstis kõige levinumad sõnad, töötleb neid statistiliste andmete abil ning koostab seejärel tulemustest diagrammi.

Tööriist leidis, et müsteeriumide stiil on ühtne romaanides, mille tegevus toimub autori kodulinnas Fjällbackas ehk raamatutes, tänu millele Läckberg esmakordselt tuntuks sai. Hiljutised kättemaksupõnevikud asetsesid aga diagrammi teises otsas ehk olid Läckbergile omasest stiilist kaugel.

Kvartali ajakirjanik söötis Rootsi krimikirjaniku kaheksa enimmüüdud raamatud ka teise kohtuekspertiisis kasutatavasse lingvistika-tööriista JGAAP ehk AI-põhisesse programmi, mis paljastas 2013. aastal, et «Harry Potteri» autor J.K. Rowling on pseudonüümi Robert Galbraithi all kirjutanud krimiromaani. 

Testi tulemusel täheldati märgatavat sarnasust Läckbergi kättemaksuromaanide ning Läckbergi toimetajana töötanud krimikirjanik Pascal Engmani loomingu vahel. 2021. aastal ilmunud lühiromaani puhul tuvastas programm Engmani ainsa autorina. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles