«Savvusanna sõsarad» jõudsid Suurbritanniasse ja Iirimaale

Kultuuritoimetus
Copy
Režissöör Anna Hints ning tema loomingu- ja elukaaslane Tushar Prakash valmistuvad saunaskäiguks. Saun on seesama Kütioru oma, kus filmiti «Savvusanna sõsarad».
Režissöör Anna Hints ning tema loomingu- ja elukaaslane Tushar Prakash valmistuvad saunaskäiguks. Saun on seesama Kütioru oma, kus filmiti «Savvusanna sõsarad». Foto: Andres Treial

Režissöör Anna Hintsi auhinnatud dokumentaalfilm «Savvusanna sõsarad» alustab 13. oktoobril kinolevi Suurbritannias. Avanädalal linastub film 30 kinos ning sealt edasi oktoobri ja novembrikuu jooksul rohkem kui 70 kinos üle Ühendkuningriigi. Iirimaal jõuab film kinodesse pealinnas Dublinis. Režissööri kohtumised publikuga toimuvad 10-13. oktoobril Londonis, Brightonis, Manchesteris ja Glasgows.

«Savvusanna sõsaraid» Ühendkuningriigis ja Iirimaal levitava Conicu juhi Jen Daviesi sõnul on sealsed kinod selle filmi avasüli vastu võtnud: ««Savvusanna sõsarate» nägemine raputas ja muutis mind heas mõttes – armastan seda filmi. Meie suurim eesmärk on kinodesse tuua selliseid filme, mis mõjuvad vaatajale ning kõnetavad õrnu teemasid erilisel viisil - «Savvusanna sõsarad» on just täpselt üks sellistest mõjukatest filmidest. Kuna senine festivalipubliku vastuvõtt Suurbritannias on olnud suurepärane, võtavad ka kinod selle filmi hea meelega ekraanidele.»

Režissöör Anna Hints on kogenud, et kinopublik üle maailma igatseb turvalist ruumi, kus olla haavatav ilma hinnanguteta: «Olles käinud «Savvusanna sõsarate» linastustel Ameerikas, Austraalias, Aasias ja Euroopas ning saanud vahetut positiivset ning sügavalt isiklikku tagasisidet, olen veendunud, et inimestel sõltumata soost, rassist, rahvuslikust, seksuaalsest või usulisest kuuluvusest, on universaalne vajadus oma lugu ära rääkida, olla kuuldud ja nähtud ning tunda lähedust ja mõistmist. Ootan juba põnevusega kohtumisi Suurbritannia publikuga,» lisab Hints.

Produtsent Marianne Ostrati sõnul on selline rahvusvahelise kinolevi algus dokumentaalfilmi kohta väga võimas: «Ühendkuningriik on esimene välisriik, kus «Savvusanna sõsarad» kinolevisse jõuab - Londonis näeb filmi 16 erinevas kinos ning filmi levi UKs ei piirdu ainult pealinnaga, vaid jõuab kinno 34 erinevas linnas Inglismaal, Šotimaal ja Põhja-Iirimaal ning lisaks Iirimaal Dublinis. Inglismaal resideerub ka märkimisväärne seltskond Ameerika Filmiakadeemia liikmeid - seega sealne kinolevi mõjub hästi ka meie Oscari-teekonnale.»

«Savvusanna sõsarad» jätkab linastumist filmifestivalidel üle kogu maailma - tänaseks on festivalikutseid kogunenud üle 50. Film on võitnud kuus auhinda - neist värskeimad on septembri lõpus Bulgaarias Sofia Documental filmifestivalil võidetud parima dokfilmi auhind naisrežissööridele pühendatud võistlusprogrammis ning väljapaistvaima naiste juhtimisel valminud täispika filmi auhind Cinéfest Sudbury’lt Kanadast. Senisteks kaalukaimateks auhindadeks on filmi autori Anna Hintsi võidetud Sundance'i filmifestivali maailmakino dokumentaalfilmide parima režissööri auhind, San Francisco filmifestivali parima täispika dokumentaalfilmi auhind ja Euroopa Komisjoni kaastootmisfondi Eurimages Audentia auhind parimale naisrežissöörile.

Lisaks auhindadele on film pälvinud festivalidelt ka kaks äramärkimist. «Savvusanna sõsarad» on üks viiest Euroopa Parlamendi ja Euroopa Filmiakadeemia ühise publikuauhinna LUX Audience Award 2024 nominendist ning kuulub Euroopa Filmiauhindade dokumentaalfilmide eelvalikusse. «Savvusanna sõsarad» on Eesti kandidaatfilm parima rahvusvahelise filmi kategoorias eesootavatel Oscaritel ning pretendeerib ka parima dokfilmi kategoorias. Filmi leviõigused on müüdud enam kui 32 territooriumile USA-st Uus-Meremaani ja Kanadast Lõuna-Koreani.

«Savvusanna sõsarad» linastub alates 24. märtsist Eesti kinodes ja on senise 29 järjestikuse kinonädala jooksul kogunud juba 28 298 vaatajat. Film linastub jätkuvalt kinos Artis. Eestis levitab ja turundab filmi ACME Film.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles