Juurikas. Uue kujundusega eurorahad tulekul (1)

Uuno Prostamool
, Euroopa Haige Mees
Copy
Christine Lagarde: Euroopa rahvad tahavad näha kupüüre, mis paneks maailma eurooplaste ees tundma aukartust, kadedust ja lojaalsust.
Christine Lagarde: Euroopa rahvad tahavad näha kupüüre, mis paneks maailma eurooplaste ees tundma aukartust, kadedust ja lojaalsust. Foto: Kai Pfaffenbach/ Reuters/ Scanpix

Euroopa rahandus seisab suurte mullistuste tuules. Et edukalt vastu panna USA dollari, Mehhiko peeso ja Hiina jüaani pealetungile valuutaturgudel ning elavdada inflatsioonist puretud eurotsooni putkamajandust, on plaanis uuendada Euroopa ühisvaluuta rahatähtede kujundust.

Euroopa Keskpanga presidendi Christine Lagarde’i hinnangul on eurode kujundus ajale jalgu jäänud. «Praegu käibel olevate rahatähtede kujunduse tegi 1998. aastal arvutiõpetuse tunnitöö raames tollase EKP presidendi Wim Duisenbergi alaealine sugulane, kes õppis Arnhemi Kuningliku Põhikooli kolmandas klassis. Laps tegi nagu oskas. Ega keegi täpselt aru ei saanud, mida tema joonistused kujutasid, aga piltide abstraktne, et mitte öelda arusaamatu laad tundus Euroopa ühisvaluuta kujunduseks päris hästi sobivat. Duisenbergi noorele sugulasele maksti rahatähtede kujunduse eest 15 miljonit eurot, mis erinevalt tänasest oli igati soliidne summa. Nüüd aga soovivad Euroopa rahvad näha oma rahakottides, sukasäärtes ja madratsivahedes sellise kujundusega kupüüre, mis paneksid maailma rahvad eurooplaste ees tundma aukartust, kadedust ja lojaalsust!»

Esmaspäeval tehti Frankfurdis asuvas Euroopa keskpanga peakorteris vahekokkuvõtteid eurode uue kujunduse konkursist. Osavõtt on uskumatult aktiivne, välja on pakutud huvitavaid ja originaalseid kujundusi, mille hulgast parimat lausa raske valida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles