AK Norralane pälvis Nobeli preemia lõpetamata jäänud lause eest

Andres Herkel
, toimetaja
Copy
Norra kirjaniku Jon Fosse näidendid on Euroopa lavastatuimate seas. 5. oktoobril tegi auhinnakomitee teatavaks, et Nobeli kirjanduspreemia saab tänavu Fosse, foto on tehtud samal päeval kirjaniku kodukandis Bergeni lähedal.
Norra kirjaniku Jon Fosse näidendid on Euroopa lavastatuimate seas. 5. oktoobril tegi auhinnakomitee teatavaks, et Nobeli kirjanduspreemia saab tänavu Fosse, foto on tehtud samal päeval kirjaniku kodukandis Bergeni lähedal. Foto: Eirik Hagesaeter/AFP/Scanpix

Kui Jon Fosse Nobeli kirjanduspreemia pälvis, nimetas tõlkija Sigrid Tooming laureaati missalikuks ja unenäoliseks (PM, 6.10). Kirjanike liidu esimees Tiit Aleksejev ütles aga teleuudistele, et Fosse on loitsulik.

Fosse stiil on mõistagi üsna erinev sellest, millega me tavaliselt kirjutatud tekstis kokku puutume. Pikad laused, samade ütluste, motiivide ja tunnete pidev kordumine. Pigem tsükliline kui lineaarne ilmapilt.

Sellele vaatamata on ta üllatavalt hästi loetav. Lauset piiritleva punkti puudumine on tugev sümbol, mis võiks ehk häirida lugeja harjumusi, aga kui tähtis see ikkagi on? Lõpuks on olemas palju kirjaviise, nii alfabeetilisi kui ka hieroglüüfilisi, kus märgid, millega teksti liigendatakse, pole hoopiski sellised, nagu meie neid tunneme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles