Kuidas kõlab üks tuumarünnaku järgne talvestsenaarium

Kultuuritoimetus
Copy
Helilooja Jacob TV
Helilooja Jacob TV Foto: Preston Stahly

Reedel, 13. oktoobril kell 21 esinevad ERSO muusikud esmakordselt suve algul avatud Paavli Kultuurivabrikus. Tegemist on esimese klassikalise muusika üritusega Põhja-Tallinna uues kultuurikeskuses.

ERSO kammerkoosseisude esituses kõlab Lõuna-Aafrikast pärit heliloojate Mokale Koapengi ja Njabulo Phungula looming, samuti Ameerika heliloojate Missy Mazzoli ja Steve Reichi teosed. Ka ERSO eelmise hooaja «Audiospaa» kontserdil klubis Hall kõlanud Hollandi helilooja Jacob TV loomingu kõrval on eesti muusikast esindatud Elis Hallik, kelle «Raua häälestamine» on õhtu avateos.

«Oleme elevil, et selles saalis, kus tavapäraselt on kõlanud peaasjalikult kas raske, pop või elektrooniline muusika, saab kuulda klassikalist muusikat. Ruumi akustika on omanäoline ja tulemus tuleb huvitav,» ütles Roman Demtšenko, Paavli Kultuurivabriku tegevjuht.

Spetsiaalselt endise kalatööstuse ruumidesse kureeritud kava erineb oluliselt ERSO tavapärastest etteastetest Estonia kontserdisaalis. Pealtnäha vastandliku sisuga teosed loovad silla inimliku ja masinliku vahel ning kõlavad helid ulatuvad traditsioonilisest muusikast tehasemürani.

Kontsert algab ja lõpeb elektrooniliste teostega, mis on originaalis loodud esitamiseks kunstigaleriides. Elis Halliku «Raua häälestamine» kõlas esmakordselt Shenkari Tehnika- ja Disainikolledži galeriis Iisraelis, Njabulo Phungula fonogrammiteos «Abyss» valmis aga Lõuna-Aafrikas Stellenboschi Slee galeriis aset leidnud sündmuse «The Clocks and Clouds: A tribute to Ligeti» jaoks. Elektroonilise ja akustilise muusika piirimail paikneb Steve Reichi 1985. aasta teos «New York Counterpoint», milles klarnetist Taavi Orro on ette salvestanud kümme klarneti- ja bassklarnetipartiid ning esitab publiku ees viimase, 11. partii. Tšellist Theodor Singi esituses kõlab Ameerika helilooja Missy Mazzoli looming, keda New York Times on nimetanud «üheks järjekindlamalt leidlikumaks ja üllatavamaks heliloojaks, kes praegu New Yorgis töötab». Nii on viimane aeg tema loomingut ka Eesti publikule tutvustada.

Laval saab näha ka väga klassikalist kammerkoosseisu – keelpillikvartetti koosseisus Kristel Kiik, Maaren Vihermäe, Mairit-Mitt Bronikowska ja Villu Vihermäe –, ent nende esituses kõlavad teosed on kõike muud kui klassikalised. Lõuna-Aafrika helilooja Mokale Koapengi teos „Komeng“ on inspireeritud Lõuna-Aafrika rahvamuusikast ja traditsiooniliste pillide kõlast. Jacob TV aga väljendab oma keelpillikvartetiga «Postnuclear Winterscenario» sõnatust sõja ja laastamistöö suhtes, mis mõjub tänasel päeval oma aktuaalsuses lausa jahmatavana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles