Sõsarate võidukäik jätkub: «Savvusanna sõsarad» pälvis USAs tähtsa nominatsiooni

Kultuuritoimetus
Copy
«Savvusanna sõsarate» peategelaseks on kehad.
«Savvusanna sõsarate» peategelaseks on kehad. Foto: Filmikaader

USA kriitikute ühing Critics Choice Association (CCA) avalikustas iga-aastase Critics Choice Documentary Awards (CCDA) nominendid, nende seas ka «Savvusanna sõsarad» kategoorias «Parim dokumentaalfilmi debüüt».

Režissöör Anna Hints on tänulik maineka tunnustuse üle: «Tulin just Leedu eelesilinastuselt, kuhu sõitsin Gentist Belgia vanimalt ja suurimalt filmifestivalilt, kus «Savvusanna sõsarad» on praegu publiku lemmiku hääletusel juhtpositsioonil. Eelmisel nädalal tuuritasin Suurbritannias, kus algas filmi kinolevi. Lugesin filmi kohta positiivseid arvustusi The Guarduanist, Financial Timesist ja The Timesist.

Kuuldes nüüd, et Critics Choice Association on suurstuudiote ja võimsate levitajate esindatavate filmide seas ühele dokfilmi auhinnale nomineerinud ka meie suitsusaunase filmi, tundub see kõik ikka pisut unenäoline. Usun, et see näitab, kui vägev on juurte vägi ning kuidas midagi nii sügavalt isiklikku ja kohalikku saab samaaegselt olla midagi nii universaalselt inimesi puudutavat.»

«Savvusanna sõsarate» esilinastus Tallinnas. Vihta hoiab peos režissöör Anna Hints.
«Savvusanna sõsarate» esilinastus Tallinnas. Vihta hoiab peos režissöör Anna Hints. Foto: Taavi Sepp

Produtsent Marianne Ostrati sõnul on see järjekordne oluline verstapost Oscari-nominatsiooni teekonnal: «Alanud auhinnahooajal avaldab USA filmiorganisatsioonidest Critics Choice oma nominatsioonid esimesena – seega «Savvusanna sõsarate» nominatsioon parima esimese täispika dokfilmi kategoorias on meie esimene linnuke kirjas sel teekonnal. Sellele eelnes auhinnavõit Hamptonsi filmifestivalil eelmisel nädalal. Kriitikute tunnustus sellisel tasemel on väga suur kompliment ja aitab kaasa «Savvusanna sõsarate» novembri lõpus algavale USA kinolevile.»

Critics Choice Association on 2019. aastal asutatud USA ja Kanada suurim kriitikute organisatsioon, mille liikmeteks on üle 580 meediakriitiku ja meelelahutusajakirjaniku. Organisatsioon jagab auhindu aasta parimatele dokumentaalprojektidele 12. novembril New Yorgis Manhattanil toimuval auhinnagalal, mille otseülekannet saab vaadata Facebooki, YouTube’i ja Xi (endine Twitter) kaudu.

«Savvusanna sõsarad» jätkab linastumist filmifestivalidel üle kogu maailma ning eelmisel nädalal sai Suurbritannias avalöögi ka rahvusvaheline kinolevi periood. Sellest nädalast jõuab film ka Leedu kinodesse.

Film on võitnud seitse auhinda – neist värskeim on Victor Rabinowitzi ja Joanne Granti nimeline sotsiaalse õigluse auhind Hamptoni filmifestivalil. Septembri lõpus võitis film Bulgaarias Sofia Documental filmifestivalil parima dokfilmi auhinna naisrežissööridele pühendatud võistlusprogrammis ning väljapaistvaima naise juhtimisel valminud täispika filmi auhinna Cinéfest Sudbury festivalil Kanadas.

«Savvusanna sõsarad» Tartu esilinastus Eedeni Apollos.
«Savvusanna sõsarad» Tartu esilinastus Eedeni Apollos. Foto: Kristjan Teedema/Tartu Postimees

Senisteks kaalukaimateks auhindadeks on filmi autori Anna Hintsi võidetud Sundance’i filmifestivali maailmakino dokumentaalfilmide parima režissööri auhind, San Francisco filmifestivali parima täispika dokumentaalfilmi auhind ja Euroopa Komisjoni kaastootmisfondi Eurimages Audentia auhind parimale naisrežissöörile.

Lisaks auhindadele on film pälvinud ka kaks äramärkimist. «Savvusanna sõsarad» on üks viiest Euroopa Parlamendi ja Euroopa Filmiakadeemia ühise publikuauhinna LUX Audience Award 2024 nominendist ning kuulub Euroopa Filmiauhindade dokumentaalfilmide eelvalikusse. «Savvusanna sõsarad» on Eesti kandidaatfilm parima rahvusvahelise filmi kategoorias eesootavatel Oscaritel ning pretendeerib ka parima dokfilmi kategoorias. Filmi leviõigused on müüdud enam kui 32 territooriumile USAst Uus-Meremaani ja Kanadast Lõuna-Koreani.

«Savvusanna sõsarad» linastus alates 24. märtsist Eesti kinodes ja on senise 30 järjestikuse kinonädala jooksul kogunud juba 28 360 vaatajat. Film linastub jätkuvalt kinodes Artis, Sõprus ja Tartu Elektriteater. Eestis levitab ja turundab filmi ACME Film.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles