Reedel avatakse Vilniuses Baltimaade kunstnike rühmanäitus «Tundemaastikud»

Kultuuritoimetus
Copy
Liga Spunde, The New World, 2021.
Liga Spunde, The New World, 2021. Foto: Repro

Vilniuses Arka galeriis avatakse sel reedel, 20. oktoobril, kell 18 Baltimaade kunstnike rühmanäitus «Tundemaastikud», kus osaleb 15 kunstnikku Eestist, Lätist ja Leedust, kuraator on Šelda Puķīte. Näitus toimub koostöös Kogo galerii ning Läti kunsti uuriva ja tutvustava organisatsiooniga Wunder Kombinat. «Tundemaastikud» jääb avatuks 17. detsembrini.

Kujutledes kaasaegse maailma maastikku, ilmuvad silme ette ehtpiibellikud pildid: muteeruvad ja pandeemiaks paisuvad katkud, linnu ja metsi endasse neelavad üleujutused ja tulekahjud, sõjast laastatud rahvad ja migratsioonilained, mis lõhestavad perekondi ning vallandavad territoriaalseid ja rahvuslikke vaidlusi.

Laiemalt levima hakanud ühiskondlikud neuroosid loovad viljaka pinnase maagilisele mõtlemisele, mis küll avardab ja rikastab meie maailmapilti, ent võib sama hästi külvata ka pimedust ja hirmu. Viimased aastad on olnud eriti seismilised ja lükanud liikuma meie seesmised tektoonilised laamad. See liikumine avaldub ühiskonna muutunud väärtustes ja viisis, kuidas poliitikud teevad otsuseid ning kultuurid loovad uusi või taasavastavad vanu mütoloogiaid. Nende geoloogiliste nihete keskel saavad üha olulisemaks kunstnikud, kelle tundlik meel muutusi jälgib ja endasse võtab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles