ARVUSTUS «Reminiscentiae» – plaat, mis meenutab Veljo Tormise ja Tõnu Kaljuste koostöö sügavaid juuri

Kersti Inno
, Klassikaraadio toimetaja
Copy
Veljo Tormis «Eesti ballaadide» plakati ees. Aasta on 2004.
Veljo Tormis «Eesti ballaadide» plakati ees. Aasta on 2004. Foto: Peeter Langovits

Oluline Saksa plaadifirma ECM Records andis välja Veljo Tormise loominguga albumi «Reminiscentiae» («Meenutused»), mille on Tõnu Kaljuste juhatamisel salvestanud Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester.

Solistidena osalesid salvestusel Veiko Tubin (jutustaja), Annika Lõhmus, Triin Sakermaa ja Maria Valdmaa (sopran), Iris Oja (metsosopran), Indrek Vau (trompet), Madis Metsamart (löökpillid) ja Linda Vood (flööt). Plaadistus on tehtud 2020. aasta oktoobris ja novembris Tallinna metodisti kirikus, peaprodutsent Manfred Eicher, helirežissöör Tammo Sumera.

ECMi, Tõnu Kaljuste ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori koostöös on varem ilmunud maailmas üks tuntumaid ja hinnatumaid Veljo Tormise albumeid «Forgotten People» («Unustatud rahvad», 1992) ja «Litany to Thunder» («Pikse litaania», 1999).

«Reminiscentiae» on esimene plaat Tormise muusikaga, mille Tõnu Kaljuste on salvestanud pärast Veljo Tormise lahkumist. See on omamoodi mälestuste album, meenutused helilooja ja dirigendi loomingulise koostöö erinevatest aegadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles