Mees, kes oli elupäevade lõpuni cool: suri tõeline kultusfilmide täht

Kultuuritoimetus
Copy
Richard Roundtree suri 81-aastaselt
Richard Roundtree suri 81-aastaselt Foto: Angela Weiss / AFP

24. oktoobril suri 81-aastaselt pankreasevähki näitleja Richard Roundtree, keda teatakse kõige paremini detektiiv John Shafti rollist legendaarsest 1971. aasta blaxploitation-filmis «Shaft».

Roundtree surmast andis Hollywood Reporterile teada tema kauaaegne mänedžer Patrick McGinn. «Tema uskumatu karjäär muutis meelelahutustööstuse nägu üle maailma. Tema pärandit tuntakse veel mitmes järgmises põlvkonnas. Tunneme tema perele ja lähedastele sellel raskel ajal südamest kaasa,» ütles Roundtreed esindav agentuur Artists & Representatives Deadline'ile tehtud avalduses.

Richard Roundtree tegi oma esimese filmirolli 1971. aasta kultusfilmis «Shaft»
Richard Roundtree tegi oma esimese filmirolli 1971. aasta kultusfilmis «Shaft» Foto: Capital Pictures/Scanpix

«Shaftis» tegi Roundtree oma esimese filmirolli ja sai sellega koheselt nõutud näitlejaks. Ta astus üles ka mitmes sellele kultusfilmile vändatud järjes, sealhulgas 2000. aastal valminud «Shaftis», kus peaosa mängis Samuel L. Jackson. Ta on osalenud ka paljudes teistes kuulsates Hollywoodi filmides, sealhulgas «Speed Racer» ja «Corky Romano».

70ndate alguses valminud «Shaft» on üks märgilisemaid filme nn blaxploitation-žanris. Sedasi nimetatakse 70ndatel valminud žanrifilme, kus mustanahalised tegelaskujud ja afroameeriklaste kultuur olid esiplaanil. Selliste filmidega leidis Roundtreega samaväärse kuulsuse näiteks Pam Grier, kelle Quentin Tarantino pani hiljem peaossa oma filmis «Jackie Brown».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles