AJAKOHANE ÕPETUS Kuidas sai Vene armeest kõrvale hoida ja eluga pääseda (5)

Peeter Sauter
, kirjanik
Copy
Märten Kross esitles esmaspäeval Tallinna Solarise Apollo kaupluses oma esimese romaani «Hullumäng» kordustrükki.
Märten Kross esitles esmaspäeval Tallinna Solarise Apollo kaupluses oma esimese romaani «Hullumäng» kordustrükki. Foto: Taavi Sepp

Märten Kross on kirjutanud uuesti läbi oma 2014. aastal esimest korda trükivalgust näinud romaani «Hullumäng» ja värskendab meie mälu. Teos võimendub eriti Ukraina sõja kõrval ja annab nooremale põlvkonnale aimdust, mis Nõukogude sõjavägi ja psühhiaatria olid. Need on valusad teemad, mida kannavad mälus tänased viiekümnesed, jättes kõige hullemad ja traumaatilisemad lood rääkimata.

Krossil jõudis aeg Vene sõjaväkke minna kätte mõned aastad enne laulvat revolutsiooni. Ajateenistusest pääsemiseks tegi ta paari aasta jooksul läbi hullumajade ja arstlike komisjonide kadalipu Tallinna Seewaldis ja Balti ringkonna sõjaväehaiglas Riias. Raamat räägib lõputust ootamisest, mis saab edasi. Küll kodus, sõjaväekutse pihus, küll ühe või teise kabineti või komisjoni ukse taga – tundide viisi ja korduvalt.

Tuttav lugu, olin isegi pikalt kõrvale hoidnud, nihverdanud sisse- ja väljakirjutamisega, olnud sees neuroloogiaosakonnas, kus mul ei läinud nii hästi kui Krossil, sest mulle tehti seljaaju punktsioon (võimalik, et hilisem operatsiooni nõudnud seljavalu oli osalt sellega seotud).

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles