MAAILMA ESIETTEKANNE Brian Eno ja Kristjan Järvi – kaks maagi Veneetsia soojas öös (1)

Riina Luik
, kultuuriajakirjanik
Copy
Briti muusiku ja helilooja Brian Eno teose «Ships» ettkanne 21. oktoobril Veneetsias koos Läänemere Filharmoonikute ning dirigent Kristjan Järviga. Keskel Eno ja Järvi.
Briti muusiku ja helilooja Brian Eno teose «Ships» ettkanne 21. oktoobril Veneetsias koos Läänemere Filharmoonikute ning dirigent Kristjan Järviga. Keskel Eno ja Järvi. Foto: Bernd Possardt

Nüüdismuusikafestivali Biennale Musica tähtsündmuseks kujunes Brian Eno multiinstrumentaalteose «Ships» esiettekanne 21. oktoobril Itaalia La Fenice ooperimajas koos Kristjan Järvi ja Läänemere Filharmoonikutega. Järvi ja Eno mõjusid Veneetsia südasuviselt soojas öös kui kaks maagi, kes viivad meid oma helilaeval loodetavasti uude ja paremasse maailma.      

Kuigi «Shipsi» võib nimetada kontserdiks, on see hoopis midagi muud kui harjumuspärane kontsert – eriti kui lähtuda sellest, et laval on sümfooniaorkester. Väga erilist atonaalset helikeelt kuulates tabad end ikka ja jälle mõttelt, kuidas on sellise heli loomine üldse võimalik.

Tõtt-öelda käib laval toimunu sõnadesse panek mulle üle jõu, sest see pole mitte millegagi võrrelda. Seda peab ise nägema, kuulma ja kogema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles