Ave Mattheus Hüvasti, mitmekülgne ja unustamatu Jaan Rannap

Ave Mattheus
, kirjandusteadlane ja õppejõud
Copy
Kirjanik Jaan Rannap kodus Kosel 19. septembril 2023.
Kirjanik Jaan Rannap kodus Kosel 19. septembril 2023. Foto: Dmitri Kotjuh

Et kõik ausalt ära rääkida, nagu oli, pean alustama sellest, et kui tuli kurb teade eesti lastekirjanduse grand old man’i Jaan Rannapi lahkumisest, meenus mulle tema 2004. aastal ilmunud lastejutt «Nelja nimega koer», kirjutab lastekirjanduse uurija Ave Mattheus järelehüüdena Jaan Rannapile.

See iseloomustab väga hästi nii tema loomingut kui ka teda ennast. Lugu räägib kloonitud koerast, kes Rootsi teadlaste juurest tagasi oma kunagisse elupaika Tallinna põgeneb. Kõik, kellega ta teel kohtub, annavad talle uue nime ja nii saabki neid kokku lausa neli. Heal lapsel mitu nime – nii võib öelda ka loo autori kohta.

Tegu on haarava seiklusjutuga, mis viib tegevuse kord kurjategijate ja kodutute, kord teadlaste ja politseinike ja muidugi laste ja loomade maailma. Seikluslikkus, põnevus ja ootamatud, kuid mitte ebaloomulikud või fantastilised süžeepöörded on Rannapi lastejuttude kaubamärk. Seetõttu pakub tema kirjutatu ennekõike huvi poistele, kuid olgem ausad, tegelikult meeldivad hoogsad ja dünaamilised lood kõikidele lastele, ka tüdrukutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles