Renessanssmees Andrew Lawrence-King lõimib Eestis eliitmuusikuid

Martin Gorris
Copy
Andrew Lawrence-King, üks maailma viiest tuntuimast vanamuusikagurust.
Andrew Lawrence-King, üks maailma viiest tuntuimast vanamuusikagurust. Foto: Raul Ollo

Andrew Lawrence-Kingi kaliibriga instrumentaliste Eestis rohkem pole. Tegemist on harfikuningaga, ühega maailma viiest tuntuimast vanamuusikagurust. Äsja koos Šveitsi vanamuusikagrupi Hespèrion XXI Tokyos kontserdi andnud maestro juhatab Eestis Tallinna Barokkorkestrit. Juhatab, aga ei dirigeeri.

«Dirigent on oma olemuselt autokraat, mis mingis kontekstis – eriti hilisema muusika puhul – ei ole ilmtingimata paha,» selgitab Tallinna Barokkorkestri mänedžer Taavi-Mats Utt. «Aga kapellmeister hoolitseb selle eest, et inimesed mängiksid koos ja et ühtlasi säiliks nende muusikaline isikupära. Andrew Lawrence-King on renessanssinimene, ta teeb erinevaid asju ja need tegevused toetavad üksteist. Ta tegeleb vanade võitluskunstidega. Ja ka vanade žestidega – igal žestil olid omad tähendused. Ja tai chi`ga. See kõik on liikumine, ja liikumine on ka muusikas ülitähtis.»

Juba 80ndate lõpus asutatud Tallinna Barokkorkester jõudis iganädalaste proovide ja igakuiste kontsertide graafikusse alles tänavu märtsis. Kel tekib küsimus, mis allikast laekus keset majandusseisakut raha, et regulaarse tegevusega alustada, siis raha kui seesugust muidugi ei tulnudki. Küll aga tuli Andrew Lawrence-King – muusa ja kunstnik ühes isikus. Tuli ja jäi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles