PÖFF 2023 Julmad mängud viie kilomeetri kõrgusel

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
«Lumeleopard» – lõpuks siiski leppimine, urisev, aga siiski leppimine.
«Lumeleopard» – lõpuks siiski leppimine, urisev, aga siiski leppimine. Foto: Kaader filmist

Tiibetist pärit Pema Tseden viimaseks filmiks jäänud «Lumeleopard» räägib muinasjutulise loo nelja-viie kilomeetri kõrgusel Tiibeti platool toimivast maailmast. Sellisel kõrgusel vigadeks ruumi pole.

Veelgi kõrgemalt mägedest alla laskunud lumeleopard murrab külamehe Jinpa üheksa oinast ja jääb veretööst kurnatuna aedikusse magama. Jinpa ihkab kättemaksuks leopardi surma, kuid tema vend, lumeleopardimungaks kutsutu püüab looma elu säästa. Taustal loo jutustajana kohaliku TV-kanali ajakirjanik koos operaatoriga.

Filmi süžee on lihtsakoeline, isegi sirgjooneline. Lisaks eksootilisele mägiküla eluolule on filmi väärtuseks uhked kaadrid majesteetlikust loodusest ja selle maailma üksildasemaks kassiks kutsutavad tippkiskja elust ja suhetest külaelanikega. Boonusena on huvitav jälgida tiibetlaste omavahelise suhtluse dünaamikat ja Jinpa järjest kiledamaks muutuvat häält kui ülima intensiivsusega jutustab mitmendat korda järjest, kuidas lumeleopard tema üheks oinast maha murdis. Lumeleopard tappis rohkem oinaid kui süüa jaksas lihtsalt sellepärast, et ta suudab. Samuti võinuks Jinpa looma tappa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles