ARVUSTUS Kui müütide vägi heliseb hinges (1)

Aare Tool
Copy
James MacMillan – üks enim esitatud elav helilooja maailmas.
James MacMillan – üks enim esitatud elav helilooja maailmas. Foto: Kiur Kaasik

Möödunud reedel, 3. novembril juhatas ERSOt Šoti helilooja ja dirigent James MacMillan, kes oli möödunud aastal Bachtracki kõige enam esitatud elavate heliloojate nimekirjas kümnendal kohal. Esitamisele tuli ka MacMillani enda viies sümfoonia «Suur tundmatu».

MacMillan annab Eesti muusika sõbra mõõdu välja küll. Neid, kes siia vahetevahel kaugelt esinema sõidavad ja lahkudes Eesti kohta mõne heakskiitva sõna poetavad, on ju teisigi. Kui aga MacMillan väidab, et Eesti muusika talle korda läheb, on see enamat kui lihtsalt komplimendi tagasi põrgatamine. MacMillani juttu võib uskuda, sest MacMillan ei tee tühje sõnu ega kirjuta tühja muusikat.

Usaldust äratab ikkagi see, kes on kindel endas ja selles, mille eest seisab. MacMillani loomingulises enesemääratluses on aukohal katoliku usk ja kodukoha tavandid. Nagu ta ise seletas, köidab teda Eesti juures rahvapärand kui meie elutunnetuse lahutamatu osa. Eestlane valdab ju teadagi kukeseene kuulamise kunsti, mille moodne tsivilisatsioon on mõnel pool mujal Euroopas juba ammu kaduvikku pühkinud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles