INTERVJUU Kim Noble on Eestis lavastusega, mida on korduvalt keelata püütud

Keiu Virro
, kriitik
Copy
«Ma ei ole väga hea oma tööde üle arutlemises, sest see osa on publikule mõtlemiseks.» Ja nii ei räägi Kim Noble selles intervjuus kuigi palju lavastusest, mis tulemas on.
«Ma ei ole väga hea oma tööde üle arutlemises, sest see osa on publikule mõtlemiseks.» Ja nii ei räägi Kim Noble selles intervjuus kuigi palju lavastusest, mis tulemas on. Foto: Eero Vabamägi

Kümne aasta eest Edinburghis esietendunud «You’re Not Alone’i» on aastate jooksul püütud osaliselt tsenseerida või täielikult keelata. Lavastuse autor, Eestis varemgi esinenud Kim Noble ütleb, et mingil juhul pole tegemist šokilavastusega.

Milliseid lavastusi teeb Briti etenduskunstnik Kim Noble? Eelkõige küllap isiklikke. Ja piiripealseid. Tähenduses: ta kaasab lavastustesse videosalvestisi inimestest, kelle nõusolek jääb publikule teadmata.

Eelmisel aastal oli Noble Baltoscandalil lavastusega «Lullaby for Scavengers». Teatrikriitik Karin Allik kirjutas selle kohta ERRis toona nii: «Ühelt poolt tõmbus nägu seal saalis istudes korduvalt krimpsu ja tekkis tahtmine pilk ära pöörata, teisalt astusid inimesed etenduse järel õue ning kinnitasid, et sellega on nüüd kõik nähtud, midagi paremat enam ei tule. /…/ Noble’i lavastus toetubki seejuures suuresti videotele, kus elu ja teatri vahelt kaob kummastaval kombel piir – publik näeb etenduskunstnikku oma ema suudlemas, surevat isa filmimas ja töökohal sigatsemas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles