LOE JA IMESTA Tublist ajaloolasest sai vägev krimikirjanik

Helen Pärk
, kriitik
Copy
Ajaloolane ja õpikute autor Andres Adamson kirjutas vahelduseks krimiromaani. Tallinnas Kirjandustänava festivalil.
Ajaloolane ja õpikute autor Andres Adamson kirjutas vahelduseks krimiromaani. Tallinnas Kirjandustänava festivalil. Foto: Sillerkiil/Wikipedia

Andres Adamsoni 18. sajandi krimilugu «Sootuks teised saared» saab alguse suviselt Hiiumaalt ning rühib siis sihikindlalt ja vaikselt põnevust kasvatades Revalisse ning sealt juba edasi Peterburi, sootuks teistele saartele.

Eks selle verivärske kodumaise krimikirjanduse avastamisega kipub sageli olema niimoodi, et lugeja ootus on alguses väga madal. Edasi on võimalikud kaks suunda: must masendus või rõkkav rõõm. Krimiromaan «Sootuks teised saared» kuulub sellesse teise, lugemisrõõmu pakkuvasse raamaturühma.

Hiiumaa on kodumaiseid krimikirjanikke inspireerinud varemgi, lähiminevikust meenuvad kohe Katrin Pautsi kolmas saarte-põnevik «Hull hobune» (2018) ning Rootsis elava eestlanna Siiri Julge Hiiumaa mõrvalugude sari, millest tänaseks on ilmunud juba kolm osa. Kui eeltoodud autorid on jäänud oma romaanide tegevusega nüüdisaega, siis ajaloolane Andres Adamson avab armastatud saart hoopis põnevama ja mitmeski mõttes saladuslikuma nurga alt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles