Šokeeriv näitus dokumenteerib Venemaa kuritegusid Ukrainas

Kultuuritoimetus
Copy
Alina Kleytmani teos sarjast "Bioinstallatsioon"
Alina Kleytmani teos sarjast "Bioinstallatsioon" Foto: Lars Larkin

17. novembril kell 18 avatakse Tartus Kogo galeriis Ukraina kunstniku ja kuraatori Alina Kleytmani isikunäitus «Vägivalla lõputu sära», mis dokumenteerib Venemaa inimsusevastaseid kuritegusid sõjas Ukraina vastu. Näitus jääb avatuks 13. jaanuarini 2024.

2022. aasta veebruaris alanud projekt «Vägivalla lõputu sära» koosneb eri meediumides valminud seeriatest. Alina videod on üles võetud Ukraina tulipunktides ja keskenduvad nii veristele ajaloosündmustele kui ka praegusele sõjategevusele. Lahingupaikadest pärit esemed muutuvad tema suuremõõtmelistes skulptuurides mälukapsliteks, mis annavad tunnistust toimunud õudustest ja heidavad valgust teravatele probleemidele. «Bioinstallatsiooni» seerias käsitleb kunstnik moonutatud inimkeha, valmistades proteese materjalidest, mis on tavaliselt kasutusel robootika valdkonnas.

Projekti nimes sisalduv viide filmile «Karge meele igavene sära» väljendab kunstniku soovi kummutada mõte, nagu tuleks trauma unustada. Projekti missioon on talletada kunsti kaudu ajaloolisi fakte ja luua mitmekihilisi teoseid, mis võimaldaksid hoomata piiritu julmuse käegakatsutavaid tagajärgi.

Alina Kleytman (s 1991 Harkivis) on Ukraina kunstnik, kuraator ja kunstivaldkonna konsultant. Ta tegeleb skulptuuri, videokunsti ja noori kunstnikke toetavate kuraatoriprojektidega. Kleytman tõstatab teemasid provokatsiooni kaudu ning võiks oma kunstikäsitluse poolest liigituda hüsteerilise realismi esindajaks. Tema uurimuslikud teosed toimivad tänapäeva poliitilise ja sotsiaalse tegelikkuse subjektiivsete kehastustena. Need tegelevad mitmesuguste teemadega, alates psüühika ja füüsilise keha piiridest kuni musta maagia, vägivaldsete suhete ja depersonaliseeriva eneseupitamiseni.

Alinat on tunnustatud mitme auhinnaga, sealhulgas ÜRO Soolise Võrdõiguslikkuse ja Naiste Õiguste Edendamise Agentuuri ja Ukraina Instituudi auhinnaga Women in Arts 2021. aastal. Samuti on ta kahekordne PinchukArtPrize’i laureaat, pälvides auhinna teose «Super A» eest 2015. aastal ja teose «Küsi emalt» eest 2018. aastal.

Näitus avatakse reedel, 17. novembril kell 18.00. Tallinnast tulijad saavad 17. novembril tasuta kunstibussiga Tartusse ja tagasi. Võimalus on külastada Tartu Kunstimuuseumi näitusi ning osaleda Tartu Kunstimaja ja Kogo galerii näituste avamisel. Lisainfo ja registreerimine.

Kogo galerii asub Tartus Aparaaditehases Kastani 42, näitust saab külastada K–R kell 13–19, L kell 13–18 kuni 13. jaanuarini 2024.

«Vägivalla lõputu sära» kuulub galerii selle aasta programmi «Kväärime ära», millega tõstetakse esile seda, mis on voolav, erinev, tuvastamatu, kohatu, marginaalne ja ebamugav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles