ÄGE Kristjan Järvi uus projekt ühendab klassikalise muusika metal'iga

Kultuuritoimetus
Copy
Apocalyptica + Epica + Wheel
Apocalyptica + Epica + Wheel Foto: Dmitri Kotjuh

Kui kohtuvad kaks paralleelselt eksisteerivat maailma – metal-muusika ja sümfooniaorkester – sünnib heli, mida meie kõrvad tihti just ei kuule. See on unikaalne kooslus nimega Bright & Black, mille eesotsas on Apocalypticast tuntud Eicca Toppinen koos meie oma hinnatud dirigendi Kristjan Järviga. Ainulaadse kontserdielamuse saab 7. märtsil 2024 Alexela kontserdimajas.

Bright & Black on projekt, kus metal-skeene hinnatud loojatele anti uus lõuend – sümfooniaorkester – et luua midagi täiesti uut. Lisaks Toppinenile ja Järvile löövad kaasa teisedki tuntud nimed: Fredrik Åkesson (Opeth), Erik Danielsson (Watain), Nico Elgstrand (Entombed AD), Tomas Haake/ Dick Lövgren (Meshuggah) ja Jacob Hellner.

Läänemere piirkond (Eesti, Soome, Läti, Leedu, Poola, Saksa, Taani ja Rootsi) on aastakümneid olnud nii metal- kui ka orkestrimaailmas esirinnas. Läänemeremaadest pärit artistid, muusikud, heliloojad ja dirigendid on end kõige kõrgemal rahvusvahelisel tasemel tõestanud. Just selles kogukonnas sündis Bright & Black idee – talentide süntees, keda ei ühenda mitte ainult geograafia, vaid ka kirg kunsti ja muusika vastu.

Bright & Black murrab piire ja esitab artistide loomingulisusele täiesti uue väljakutse minna tundmatutes suundades. Projektist valmib ka rootslase Kirke Ailio Rodwelli juhtimise all dokumentaalfilm.

«Bright & Blackiga töötamine on olnud minu jaoks tõeline seiklus,» ütleb Eicca Toppinen. «Kui Jacob aastaid tagasi palus mul kaasa lüüa, polnud mul aimugi, mis minu roll projektis saab olema. See on olnud pidevas arengus ja mingil hetkel sai minust solist.»

Toppinen lisab, et metal-muusikat orkestrile kirjutada on täiesti uudne kogemus, sest juba kasutatavad instrumendid on teistsugused. «Siiski oli suurim väljakutse teiste heliloojate muusikaga töötamine ja Jacobi aitamine, et neid saaks orkestrimaailma tuua. Kogu projekt on olnud üks suur avastusreis ja see, et meil on album valmis, on väga hea tunne. Ma usun, et Jacobil on õnnestunud meie abiga luua midagi täiesti unikaalset ja uut. Baltic Sea Philharmonicu muusikud, keda juhib fantastiline Kristjan Järvi, on olnud eluliselt olulised, et sellest saaks see, mis sellest sai. Ma olen nii tänulik, et sain sellest pöörasest reisist osa ning ei suuda ära oodata, et laval esineda!»

«Ma ei oleks oma pööraseimateski unenägudes kujutlenud, et me jõuame Bright & Blackiga siia, kuhu jõudsime,» ütleb Jacob Hellner. «Kõik algas mõttepojast: mis oleks, kui püüaks kombineerida orkestrit metal-maailmaga? Sellest on saanud aga mu karjääri üks kõige ägedamaid seiklusi! On kulunud palju rohkem aega, kui me eeldasime, ning see on olnud uskumatu väljakutse mitmel tasandil, aga oh sa poiss, ma olen nii uhke selle üle, kus me maandusime!»

«On raske kirjeldada tunnet, kui kuuled sümfooniaorkestrit enda muusikat mängimas,» lisab Fredrik Åkesson.

Bright & Black murrab piire ja esitab artistide loomingulisusele täiesti uue väljakutse minna tundmatutes suundades. Projektist valmib ka rootslase Kirke Ailio Rodwelli juhtimise all dokumentaalfilm.

Muusika võib olla maagiline. Ja muusika maagia pole kunagi suurem kui teda päriselt kohal olles kogedes. Kristjan Järvi ja Baltic Sea Philharmonic on aastaid Euroopa publikut värske lähenemisega hellitanud. Ei mingeid noodilehti, ei mingit istumist! See on väga orgaaniline, dünaamiline ja teistsugune kogemus. Kui lisame võrrandisse veel Eicca Toppineni Bright & Blacki solistina, siis on kindel, et tulemus on midagi täiesti normist erinevat, seda nii orkestri- kui metal-muusika austajate jaoks.

Bright & Black kontsert toimub Tallinnas Alexela kontserdimajas, 7. märtsil 2024. Piletite eelmüük Live Nationi kontserdiklubi liikmetele algab 16. novembril kell 11. Avalik müük algab 17. novembril kell 11 Piletilevi veebilehel ja müügipunktides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles