KUIDAS? Tehisaru toob Prantsusmaa legendaarse artisti taas miljonite austajate ette

Kultuuritoimetus
Copy
Edith Piaf, keda on kutsutud Pariisi Varblaseks ja lauljatee alguses Jõmpsikas Piafiks, on prantslaste hinnangul XX sajandi šansooni kõige eredam ja erilisem täht.
Edith Piaf, keda on kutsutud Pariisi Varblaseks ja lauljatee alguses Jõmpsikas Piafiks, on prantslaste hinnangul XX sajandi šansooni kõige eredam ja erilisem täht. Foto: arhiiv

Prantsuse laulja Édith Piafi hääl taasluuakse tehisaru abil, et ta saaks oma eluloofilmile ise peale lugeda, vahendab Guardian. See pole esimene kord, kui mõne lahkunud staari hääl tehisaru abil uuesti luuakse, näiteks tehti seda hiljuti varalahkunud Anthony Bourdaini häälega, mis põhjustas palju poleemikat. 

60 aastat pärast Edith Piafi surma luuakse tema hääl uuesti, kasutades tehisintellekti. Eesmärk on taasluua hääl, et Piaf saaks ise oma eluloofilmis jutustaja rolli täita. Warner Music Groupi sõnul suurendab see filmi emotsionaalset mõju.

Warner Music Group (WMG) on selleks teinud koostööd Piafi pärandi esindajatega. Koostöö tulemusel on tehisintellekt treenitud kopeerima Edith Piafi häält. Selleks on tehisintellektile ette antud sadu häälklippe, mille järel on tehisintellekt võimeline imiteerima Piafi häält.

Arhiivikaadritest, esinemisest, isiklikest koduvideotest ja teleintervjuudest kokku lõigatud filmile lisatakse animatsioon, mis filmikompanii sõnul annab filmile kaasaegsema efekti. Lisaks kasutatakse filmis laulja originaalesitusi. Teadaolevalt ei kasutata tehnoloogiat selleks, et luua uut Edith Piafi muusikat. 

See pole esimene kord, kui surnud kunstnik oma biograafia jaoks jutustajana naaseb. Näiteks kasutati sama lähenemist 2022. aastal Andy Warholist kõneleva Netflixi dokumentaalfilmi jaoks. Efekti saavutamiseks luges näitleja sisse Warholi päeviku sissekanded, misjärel moondas tehisintellekt hääle Warholi-sarnaseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles