ARVUSTUS Külmaverelise mõrvari lunastuse teekond põnevas filmis

Margit Adorf
, filmikriitik
Copy
Peategelane räägib, et valis oma kostüümi tüüpilise Saksa turisti järgi: nendega ei taha keegi tegemist teha.
Peategelane räägib, et valis oma kostüümi tüüpilise Saksa turisti järgi: nendega ei taha keegi tegemist teha. Foto: Netflix

Hinnatud režissööri David Fincheri uus film «Tapja» on toodetud otse Netflixi jaoks ning meie kinodesse see ei jõua. Küll aga on tegemist värske ja vaatamisväärse filmiga, mis osales tänavu ka Veneetsia filmifestivalil, linastudes põhivõistlusprogrammis ja kandideeris seega parima filmi tiitlile.

Kuigi preemiat «Tapja» ei noppinud, paneb väärikasse valikusse sattumine juba iseenesest filmile kvaliteeditempli, ja muidugi võiks veenda ka režissööri isik ning asjaolu, et pearolli teeb Michael Fassbender ja episoodilises kõrvalosas astub üles Tilda Swinton.

Lugu põhineb prantsuse koomiksil ja samanimelisel romaanil. Loo-koomiksi autorid on Alexis Nolent ja Luc Jacamon. Põhilise osa ajast ongi ekraanil vaid üks näitleja, kes peab endaga sisemonoloogi. Sellest kirjeldusest ei tasu heituda, see ei ole siiski mingi üdini kammerlik filosofeerimine, siin siiski on ka kaklusstseene ja pingelist põgenemist, veidike tehakse pauku ja purustatakse mööblit ja klaaslaudasid, tapetakse õige mitu inimest. Tegevustik toimub mitmes riigis ja kõrvalosalisi jagub küllaga. Sellegipoolest on siin vaid üks Peategelane, koodiga Tapja, nimesid on tal passivirna jagu ja ega õiget nime teada saagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles