Ristirahvas, rõõmusta! Terve pühadekuu mängib Eestis kaunis muusika

Kultuuritoimetus
Copy
Organist Andres Uibo ja tema viiuldajast tütar Mari-Liis Uibo
Organist Andres Uibo ja tema viiuldajast tütar Mari-Liis Uibo Foto: Meeli Tulik / Endel Apsalon

Kontserdiagentuur Corelli Music rõõmustab publikut juba XIV korda jõulumuusika festivaliga «Kirikupühad Maarjamaal». See kestab kogu pika pühadekuu alates 1. advendist läbi jõuluootuste ja pidulike aastalõpu suurkontsertide kuni kolmekuningapäeva ja õigeusu jõuludeni jaanuari alguses.

1. detsembril kell 20 Tartu Pauluse kirikus ja 2. detsembril kell 20 Tallinna Niguliste kirikus toimub kontsert «OreliÖÖ. In dulci jubilo». Mängivad organist Andres Uibo ja tema viiuldajast tütar Mari-Liis Uibo. Kavas on orelimuusikat endistest aegadest tänapäevani – Bachi koraalieelmängud, Liszti süit jõululauludest «Weihnachten» ja «Ave Maria», Biberi «Kaitseingel», Andres Uibo «Petlemma täht» jpm.

9. detsembril kell 19 on Tallinna Raekojas kontsert «Õhtu ilu», esinevad Maria Listra (sopran) ja barokkansambel Flordante koosseisus Villu Vihermäe (viola da gamba) ja Saale Fischer (klavessiin). Kõlavad Händeli, Cavalli, Monteverdi jt sädelevad muusikapärlid. Need on advendiaja intiimsed hetked mõtisklemiseks, endasse vaatamiseks ja koosolemise nautimiseks kõrgelt hinnatud Eesti tippmuusikute esituses.

Traditsioonilised aastalõpukontserdid on 28. detsembril kell 19 Tartu Jaani kirikus ja 29. detsembril kell 19 Tallinna Jaani kirikus. Esinevad kammerkoor Collegium Musicale, dirigent Endrik Üksvärav ja Raun Juurikas (klaver). Kavas on Robert Jürjendali-Tõnu Õnnepalu kooritsükkel «Seitse valgusluike». See teos valmis kevadsuvisel ajal Harjumaal, Jürjendali Aaviku talu avatud aknaga töötoas, vaatega sirelipõõsastele, hortensiapuhmastele ja arhailistele õunapuudele. Robert Jürjendal: «Õnnepalu luuletused on meeleolult muutlikud nagu Eesti loodus, pakkudes ruumi luuletekstides peituvatele sisekaemustele ja kohati valuliselt hapratele kujunditele. Teos räägib inimesest, tema maailmatunnetusest ja soovidest, sekka imekaunid looduspildid ja unistused, meie igapäevased igatsused, mis on justkui käeulatuses, aga siiski kättesaamatud.»

Klassikatähed tšellist Marcel Johannes Kits ja pianist Sten Heinoja
Klassikatähed tšellist Marcel Johannes Kits ja pianist Sten Heinoja Foto: Pressifoto

Kolmekuningapäeval, 6. jaanuaril kell 19 astuvad Keila-Joa lossis publiku ette rahvusvaheliselt kõrget tunnustust pälvinud Eesti noored tippmuusikud, Klassikatähed tšellist Marcel Johannes Kits ja pianist Sten Heinoja, pakkudes ajaloolise mõisalossi ballisaalis Keila-Joal kuldse klassika särisevat gurmeed. Nende kontsert lõpetab ka üle kuu aja kestva festivali.

«Kirikupühad Maarjamaal» patroon on EELK peapiiskop, Eesti Kirikute Nõukogu president Urmas Viilma. Festivali on tunnustanud Euroopa Festivalide Assotsiatsioon kvaliteedimärgiga «EFFE Label 2017 – 2018». Festivalil saab nautida endiste ja praeguste aegade stiili ja elegantsi ning meie suurepäraseid muusikuid! Iga piletiostja toetab muusikuid ja kaunite kontsertide jätkumist.

Lisainfo: www.corelli.ee, www.fb.com/corellimusic

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles