ARVUSTUS Haisvad pardipojad sundisid kunstnik Andres Sütevakat savi sõtkuma

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Andres Sütevaka näitus «Metaformoos» galeriis Truus: viis suuremõõtmelist akrüülmaali on valminud viimase aasta jooksul, kui Hispaaniast kodumaale naasnud kunstnik sai Pärnu kunstnike majas endale ateljee.
Andres Sütevaka näitus «Metaformoos» galeriis Truus: viis suuremõõtmelist akrüülmaali on valminud viimase aasta jooksul, kui Hispaaniast kodumaale naasnud kunstnik sai Pärnu kunstnike majas endale ateljee. Foto: Madis Veltman

Pealkirjas nimetatud elukatega kohtus maalikunstnik Andres Sütevaka Barcelonas ja nood andsid inspiratsiooni käed saviseks teha. Nüüd on paljud pardikujulised vaasid leidnud kodu Barcelonas ja Eestis. Keraamikast, maalikunstist ja teekonnast kõneleb tema näitus «Metaformoos» galeriis Truus.

Viis suuremõõtmelist akrüülmaali on valminud viimase aasta jooksul, kui Hispaaniast kodumaale naasnud kunstnik sai Pärnu kunstnike majas endale ateljee. Aga väljapanekul eksponeeritud keraamika ja arhitektoonid on tehtud Barcelonas, kus ta täiendas end aastail 2014–2021 Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallos – alguses Tartu Kõrgema Kunstikooli Pallas skulptuurieriala vahetusüliõpilasena ja aastail 2018–2021 Eesti Kunstiakadeemia (EKA) disainiosakonna keraamika magistrandina.

«Hispaanias olles tegin põhiliselt maalitud keraamikat väikses formaadis. Oma Barcelona personaalnäitusel 2015. aastal galeriis ACC esitlesin siiski ka mõned suured maalid, mis mul õnnestus maalida ühe renditud maja aias ja garaažis. Alati oli probleem leida suurem ateljee. Kui pole kaua aega suuri maale lõuendil teinud, siis tööd taas alustades on käsi nii-öelda kinni. Ma nagu tuletaksin oma Tartu aastatega väljakujunenud maalitehnikat uuesti meelde. Hispaanias oli ka keeruline leida kohti, kus oma suuri maale hoida. Alates aastast 2018 pühendusin ainult keraamikale. Maale hoiustasin koolimajas ja sealt saabusid need Eestisse alles 2020. aastal,» mainib Andres Sütevaka, kodanikunimega Andres Mäekallas, kes kuulub Eesti Maalikunstnike Liitu, Eesti Kunstnike Liitu ja Kataloonia Keraamikute Liitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles