Mida teeb pianist Sten Heinoja aastavanune klaver ehk «Ühe klaveri lugu»

Kultuuritoimetus
Copy
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pianist Sten Heinoja toob kuulajateni ühe klaveri loo - tuliuue klaveri, mis jõudis Steni koju juba aasta tagasi, kuid mille pidulik õnnistamine toimub alles selle aasta detsembris. 

Nüüdseks on kõnealune klaver ka korralikku häält hakanud tegema ning julgelt täiskasvanu ikka jõudnud. Selle ilusa klaveri kõla, kaunist muusikat ja lugu pianistist ja tema instrumendist saab kuulda OTSEÜLEKANDES juba sellel neljapäeval, 7. detsembril kell 19.00. 

Sten Heinoja on üks Eesti säravamaid muusikuid, rahvusvaheliselt kõrgelt tunnustatud pianist, kes esineb regulaarselt kammer- ja sooloartistina kõikjal maailmas. Viimaste aastate jooksul on ta üles astunud Indias, Hiinas, Ameerika Ühendriikides, Iisraelis, Venemaal, Jaapanis ja paljudes Euroopa riikides. Heinoja interpretatsiooni iseloomustab emotsionaalne intelligentsus, tervikuhaare ja sügav muusika arenguvõimaluste tunnetus. Tema mäng on läbimõeldud ja õhinast pakatav. Just siiras õhin muusikast on see, mis lummab ning kutsub kuulama.

Sten Heinoja
Sten Heinoja Foto: Eesti Interpreetide Liit

Heinoja esineb lisaks soolo- ja kammermuusikuna tihti ka orkestrite ees, kellest olulisimad on Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Kymi Sinfonietta, Tallinna Kammerorkester, Tel Avivi ooperiorkester, Järvi Akadeemia noorteorkester, Moskva Kammerorkester, Eesti Sinfonietta, FLSO ja Jeruusalemma Sümfooniaorkester. Dirigendid, kelle käe all Heinoja on mänginud, on muuhulgas Olari Elts, Aldert Vermuelen, Andres Mustonen, Alexey Izmirliev, Eimear Noon, James Feddeck, Arvo Volmer jpt.

2021. aastast omandab Heinoja doktorikraadi Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias, uurides Mart Saare modernistliku klaveriloomingu põhjal kõlaloomise võimalusi klaveril.

Sten Heinoja on Eesti Kultuurkapitali Helikunsti Sihtkapitali aastapreemia laureaat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles