Meelis Vind laseb Jõulujazzil liikvele päikesetuule

Copy
Meelis Vind tunnistab, et In Spe tarvis loodud Erki-Sven Tüüri kompositsioonid on olnud tema suureks inspiratsiooniallikaks, aga progerokk jääb tema jaoks juba kaugeks.
Meelis Vind tunnistab, et In Spe tarvis loodud Erki-Sven Tüüri kompositsioonid on olnud tema suureks inspiratsiooniallikaks, aga progerokk jääb tema jaoks juba kaugeks. Foto: Eero Vabamägi

Klarnetist ja helilooja Meelis Vind toob 10. detsembril Jõulujazzil esimest korda publiku ette teose «Solar Wind», mida esitavad Risto Joosti dirigeerimisel New Wind Jazz Orchestra, Yxus Ensemble ja Tallinna Kammerorkester.

Tegemist on õigupoolest Erkki-Sven Tüüri autoriõhtuga: kavas on ka Tüüri «Mare Lacrimarumi» Eesti esmaettekanne ja Vindi uus seade Tüüri «Päikesevenest». Mõne inimese kohta öeldakse: nagu päike. Tüür ja Vind on oma ala hiiud.

On arvatud, et autor ei suudaks hoomata, kuidas tekivad tema teadvuses kompositsioonidetailid. Ent millal sünnib muusika Vindi plaadile (viimati Vind Project 3 «Liivamandala», 2013) ja millal orkestrile («Früügia maastikud», 2015)?

«Vastavalt sellele, mis parasjagu on minu jaoks aktuaalne,» ütleb Vind. Plaadid on tema algatused. Stuudiosalvestis on iga asja mingis mõttes kokkuvõte. Orkestrile kirjutamine on suur proovikivi juba selle tõttu, et võimalused ettekandmiseks on küllaltki piiratud. Vindil puudub akadeemiline taust heliloojana, kuid ta on 37 aastat ERSOs mänginud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles