NÄDALA RAAMAT Uneskõndija jõuab maailmalõpu hotelli ja prantsatab tagasi

Andres Herkel
, toimetaja
Copy
Jan Kaus on oma värskeima raamatuga kullasoonel. Kuigi on raske ette kujutada, et kordamiseks leiduks mõni niisama kandev mütoopiline süžee, oleks sellise teksti puhul loomulik mingi küpsemise järel sama materjali juurde tagasi tulla. Oleks huvitav näha selle raamatu täiendatud trükki aastal 2035.
Jan Kaus on oma värskeima raamatuga kullasoonel. Kuigi on raske ette kujutada, et kordamiseks leiduks mõni niisama kandev mütoopiline süžee, oleks sellise teksti puhul loomulik mingi küpsemise järel sama materjali juurde tagasi tulla. Oleks huvitav näha selle raamatu täiendatud trükki aastal 2035. Foto: Mihkel Maripuu

Isevärki raamat on see «Imelik peegel». Kas üldse on tegemist romaaniga? Vahest pigem muinasjutuga, mis tekkinud näitemängust, osalt kollektiivsest loomingust, nagu autor selgituses tunnistab?

Määratluse järgi on see mütoopia, sisuldasa sidus kokkupanu iidsete müütide, moodsa teaduse ja filosoofia põhjal. Lisatud veel ohtralt teatraalseid kalambuure.

Noil viimastel on kohati oht hakata tervikut õõnestama, kuid Juhan Kunderilt (1852–1888) laenatud muinasjutulõim naljalt ei kärise. Kuna Kausi «Imelik peegel» on õieti Kunderi «Imeliku peegli» peegeldus, olnuks ehk sihipärane too algsüžee samade kaante vahel ära trükkida, nagu on esitatud autori selgitus teose sünni kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles