Hea ja kurja võitlus Eesti balletis

Kultuuritoimetus
Copy
«Kurat ja Jumal» on originaalmuusikaga kaasaegne ballett kahes vaatuses.
«Kurat ja Jumal» on originaalmuusikaga kaasaegne ballett kahes vaatuses. Foto: Asia-Europe Cultural Festival, Asia-Europe Foundation (ASEF)

13. märtsil esietendub kaasaegne ballett «Kurat ja Jumal». Lavastuse toob välja loovkooslus *birdname, balleti lavastajaks on Teet Kask ning muusika autorid Timo Steiner ja Sander Mölder. «Kurat ja Jumal» on originaalmuusikaga kaasaegne ballett kahes vaatuses, mis on loodud Eesti juurtega Rootsi kirjaniku Mare Kandre novelli «Kurat ja Jumal» ainetel.

Allegooriline lugu hea ja kurja paralleelsest kulgemisest saab alguse Kuradi ja Jumala lapsepõlvest. Jumala kius ja kuulujutud Kuradi kohta viivad kättemaksu ja pettumuseni inimkonna vastu, mis viib Põrgu loomiseni. Viha saab aga otsa ja kuna vahepeal on Taevas ja Maa kokku varisenud, saab Põrgu rahvast pilgeni täis. Tuleb minna otsima Uut Ilma. Ja nii nad lähevad. Kurat oma naisega kõige ees, inimkond tohutupikas reas järel ja Jumal kõige viimasena.

Mare Kandre (1962 – 2005) on tunnustatud Rootsi kirjanik, kes ema poolt on juurtelt Eesti päritolu. Rootsi modernses kirjanduses oma erilise stiili ja keelega ilma teinud autoril on mitu nägu: temas on pungilikku trotsi, gootilikku süngust, aga ka omapärast irooniat ja sarkasmi. Proosapoeem Kuradist ja Jumalast on allegooria hea ja kurja paralleelsest kulgemisest ja põimumisest inimeste maailmas. Äraspidine muinasjutt ja ühtlasi ilmutusraamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles