50 AASTAT KISSI Tõnu Trubetsky vaatab tagasi glämmroki hiiule

Tõnu Trubetsky
Copy
Kiss esinemas oma hüvastijätutuuri raames New Yorgis.
Kiss esinemas oma hüvastijätutuuri raames New Yorgis. Foto: (Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File/Scanpix

Aastal 2023 tekkis glämmroki kosmosesse sädelev tähtpäevade kaskaad, mis heidab tähelepanu selle žanri püsivale pärandile. Rock’n’roll'i tähetolmust sädelevate verstapostide hulgast paistab silma mässumeelse vaimu ja teatraalsuse majakas – 50 aastat Kissi loomisest 1973. aastal, kirjutab Tõnu Trubetsky.

Kui me süveneme juubelitest ning tähtpäevadest kootud glämmroki gobelääni, on Kiss selles pidustuste sümfoonias kesksel kohal. Ikoonilise bändi kõrval on oma nimed muusikaajaloo annaalidesse söövitanud ka teised glämmroki ajastu tipptegijad: David Bowie «Aladdin Sane», Alice Cooperi «Muscle of Love», Electric Light Orchestra «ELO 2», Harpo «Honolulu», Mudi plahvatuslik singel «Dynamite», Suzi Quatro ja Queeni omanimelised debüütalbumid ja Slade'i antoloogiline album «Sladest» jagavad kõik oma kuldset juubelit tähistades tähelepanu keskpunkti.

Glämmroki rütm pulseerib koos Joan Jett & The Blackheartsiga, kelle plaat «Album» saab 40-aastaseks, samas kui Sparksi «A Woofer in Tweeter's Clothing» ja Sweeti samanimeline kogumikalbum tähistavad oma 50. aastapäeva. 1973. aastal oma pärandit alustanud The Wild Cats kajastab mässumeelset vaimu, mis defineeris ajastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles