Usin «Sõrmuste isanda» fänn kaevati loomevarguse eest kohtusse

Kultuuritoimetus
Copy
Tolkieni «Sõrmuste isand» sai uue fännide põlvkonna Peter Jacksoni filmitriloogia kaudu, mis algas 2001. aastal.
Tolkieni «Sõrmuste isand» sai uue fännide põlvkonna Peter Jacksoni filmitriloogia kaudu, mis algas 2001. aastal. Foto: Filmikaader

Suurbritannias tegutsev «Sõrmuste isanda» fänn ja kirjanik Demetrious Polychron kaevati ootamatult kohtusse J. R. R. Tolkieni vara hooldajate poolt, sest Polychron andis iseseisvalt välja omaenda järje Tolkieni «Sõrmuste isanda» saagale. Kohus nõudis, et Polychron lõpetaks raamatu levitamise ning hävitaks kõik eksisteerivad füüsilised ja elektroonilised koopiad.

Ennast uue Tolkienina nägev Polychron on nimetanud oma raamatut «täiuslikuks järjeks» Tolkieni «Sõrmuste isanda» raamatutele, Tolkieni vara hooldajad pidasid seda aga autoriõiguste rikkumiseks, justkui üritaks Polychron rikastuda Tolkieni ja tema loomingu kuulsuse pealt. Kohus otsustas sellega nõustuda.

2023. aasta aprillis kaebas Polychron omakorda kohtusse Tolkieni vara hooldajad ning Amazoni, väites, et Amazoni teleseriaal «Võimusõrmused» kopeerib tema fännikirjandust. Ka siis otsustas kohus, et hoopis Polychroni romaan rikub Amazoni seriaali õigusi ning otsustas kohtuasja tühistada. See tähendab, et fännitekste viljelev autor on juba mitmel korral pika ninaga jäänud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles