LEVIFIRMA VÕIMALIKUD SEOSED VENEMAAGA Tartu kino otsustas loobuda oodatud filmi näitamisest

Kultuuritoimetus
Copy
«Poiss ja haigur» on uusim film 81-aastaselt Jaapani animalegendilt Hayao Miyazakilt, kuid tingituna levifirma Artgene võimalikest seostest Venemaaga ei saa seda Leedus ega Tartu Elektriteatris näha.
«Poiss ja haigur» on uusim film 81-aastaselt Jaapani animalegendilt Hayao Miyazakilt, kuid tingituna levifirma Artgene võimalikest seostest Venemaaga ei saa seda Leedus ega Tartu Elektriteatris näha. Foto: Studio Ghibli/GKIDS via AP

Tartus tegutsev väärtfilmikino Elektriteater andis täna sotsiaalmeedias teada otsusest mitte näidata Jaapani animafilmirežissööri Hayao Miyazaki uusimat oodatud joonisfilmi «Poiss ja haigur». Nimelt levivad kahtlused, et Eestis sellel aastal tegevust alustanud levifirma Artgene kaudu liiguvad filmi tulud Venemaale. Levitaja ise on seda eitanud ning olnud valmis ka seda tõendama, mistõttu Tallinnas tegutsevad kinod Artis ja Sõprus on siiski otsustanud «Poisi ja haigru» näitamist jätkata. Leedu kinodesse ei jõudnud «Poiss ja haigur» samade kahtluste tõttu üldse.

«Eelmine nädal jõudis meieni info, et Leedu kinod otsustasid filmi «Poiss ja haigur» näitamisest loobuda, kuna kahtlustatakse, et filmiõigused on Baltikumi jõudnud läbi Venemaaga seotud firma. Olles tutvunud olukorraga, jõudsime samuti otsusele, et me ei saa kahjuks filmi «Poiss ja haigur» näidata,» selgitab teadaandes Tartu Elektriteater.

«Pärast Eesti filmilevitajaga kohtumist usume, et nende soov Baltikumis filmi levitada oli siiralt kantud headest kavatsustest ja neil puuduvad otsesed sidemed Venemaaga. Kahjuks aga on filmiõiguste ärisuhete kett tihti pikk ja meie hinnangul võib seekord keti kaugemas otsas olla lüli, mis on seotud Venemaaga. Seetõttu tunneme, et ei saa puhta südamega seda konkreetset filmi linastada.»

Elektriteater märgib juurde: «Kogu selle olukorra all terendab suurem ja pikaajalisem probleem, et Eesti piirkonna filmiõigusi müüakse endiselt koos Venemaa ja ümbritsevate riikidega ühe komplektina justkui Nõukogude Liit endiselt eksisteeriks. Rahvusvaheline filmilevi peaks seda märkama ja muutuma. Me oleme kurvad, et kauaoodatud Hayao Miyazaki uus film ei jõua meie kinos näitamisele ja vabandame kõigi ees, kes filmi ootasid.»

Elektriteater lubas raha tagastada kõigile piletiostjatele, kes on juba jõudnud Miyazaki filmile pileti osta.

Kino Sõprus võtab «Poisi ja haigru» ning selle Baltikumi levitaja suhtes poolehoidlikuma seisukoha ning linastab oodatud joonisfilmi. Facebookis kirjutab Sõprus: «Nagu paljud teist on ilmselt juba lugenud, on Hayao Miyazaki uue filmi kohaliku kinolevi kohal tume pilv: liiguvad kuuldused, et film tuleb Balti kinolevisse läbi Venemaa ning piletitulu liigub siit itta. Eile oli meil koos Elektriteatriga kõne levitajaga, kus arutasime filmi õigusi ja Eestisse jõudmist ning Kino Sõprus on selle tulemusena otsustanud filmi näidata.»

Kino Sõprus lisab: «Meile teadaolevalt on filmiga seotud isikud Venemaalt lahkunud ja oleme kindlad, et Sõpruse piletitulu sinna ei jõua. Levifirmaga seotud inimesed on oma endise elu Venemaal maha jätnud ning siia põgenenud, meiepoolne boikoteerimine ei täidaks mitte mingit eesmärki. Selline on meie arvamus. Frustreeriv on aga see, et tänase päevani müüakse Eesti õigusi tihti ühes komplektis endise Nõukogude Liiduga. Me ei ole SRÜ riik, rahvusvaheline filmilevi võiks seda tänaseks juba peegeldada. Kohe on 2024.»

Kui Leedu kinod otsustasid «Poissi ja haigrut» mitte näidata, on Artgene omalt poolt väitnud, et Leedu kinodele saadeti lepingud ja arved, mis peegeldavad filmi leviahelat, mis algab Jaapani Studio Ghibli ametliku esindaja, Prantsuse levitajaga Goodfellas ning lõpeb Eesti ettevõttega Artgene. Uus levitaja on avalduse teinud ka Facebookis, kus märgivad, et ka Leedu kinod pole suutnud neile tõestada, et sellistel kahtlustel üldse alust on. «Meil on ette näidata kõik asitõendid, et õigused Miyazaki filmile Baltimaades ei ole kunagi olnud seotud Venemaa ettevõttega,» väidab Artgene.

Ettevõte Artgene alustas tegevust tänavu mais, keskendudes Jaapani animafilmide ja filmiklassika levitamisele Baltimaades. Ettevõtte juhatuse liige on animarežissöör Natalya Mirzoyan, kes hetkel Eesti Kunstiakadeemias õpib. Hayao Miyazaki «Poiss ja haigur» on Artgene esimene film Baltikumis kinodes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles