Kuidas leida rahu töönarkomaaniast nakatunud maailmas?

Kultuuritoimetus
Copy
Eestis juba PÖFFil populaarsust kogunud «Täiuslikud päevad» jookseb nüüd Eesti ekraanidel.
Eestis juba PÖFFil populaarsust kogunud «Täiuslikud päevad» jookseb nüüd Eesti ekraanidel. Foto: Filmikaader

Tänapäeva kiirustavas ja kaootilises maailmas on vähe selliseid režissööre nagu Wim Wenders, kes keelduvad allavoolu ujumast ja aitavad rahuneda, pakkudes vaatamiseks meeldivalt meditatiivset lugu «Täiuslikud päevad» (Perfect Days, Jaapan-Saksamaa 2023). See Cannes’i filmifestivalil esilinastunud teos tõi peaosalisele Kôji Yakushole parima näitleja auhinna. Juba PÖFFil populaarsust kogunud «Täiuslikud päevad» jookseb nüüd Eesti ekraanidel.

Wim Wendersi elutarkus ja loomekogemus on leidnud suurepärase kokkuvõtte «Täiuslikes päevades», mis on meditatiivne kirjeldus igapäevaelu rõõmudest. Kriitikud on seda võrrelnud vanameistri suurteosega «Taevas Berliini kohal», kuna filmi peategelasele, Tokyo käimlate koristajale Hirayamale meeldib samuti olla nähtamatu nagu seda olid Berliini inglid, jälgides oma ümbrust ja inimesi, pildistades puid ja nautides inimelu iga detaili.

Hirayama elufilosoofia kajastab Wendersi filmi ideed - režissöör püüdis luua utoopilist filmi praeguses reaalsuses, kus me kõik oleme muutunud töönarkomaanideks, kellel on liiga palju tegevusi ja liiga palju nutiseadmeid. Hirayama tegelaskuju on sellest teadlik ja suudab kaootilises maailmas oma rutiinist kinni pidades säilitada rahu ning uskuda, et vähemalt midagi on tema enda kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles