JÜRI KOTŠINEV Mida võimust vaevatud vene kirjanikud välismaal korda saadavad?

Jüri Kotšinev
, sõjaajaloolane
Copy
Vene kirjanik Vladimir Nabokov emigratsioonis 1958. aastal.
Vene kirjanik Vladimir Nabokov emigratsioonis 1958. aastal. Foto: Fred Stein / picture alliance / Fred Stein

Venemaa on oma välispoliitika ja sisepoliitilise arenguga viinud asja niikaugele, et paljud selle maa mõtlevad ja kirjutavad loomingulised inimesed on sunnitud kodumaalt lahkuma.

Nagu eelmise sajandi esimesel veerandil on ka nüüd, sada aastat hiljem, tekkinud uute maalt lahkunud autorite seltskond, mida 1920. aastatega võrrelda ei saa, kuid mis on ometi olemas. Kuidas tunnevad ennast need autorid, kes ei ole nõus Putini režiimiga ja Putini kui poliitilise figuuri tegevusega, võib vaid ette kujutada. Inimene, kes on sunnitud lahkuma kodumaalt küpses vanuses, mitte aga lapsepõlves või varajases nooruses, annab endale aru, kuivõrd muutub kogu tema elu uues keelekeskkonnas ning uutes elukorralduslikes tingimustes tsivilisatsioonis, mida nimetatakse koondnimetusega «tsiviliseeritud maailm» või «kollektiivne Lääs».

Võõrsil elavatele vene inimestele, kes jätsid oma ajaloolise kodumaa ja sünnimaa maha enda teades kogu ülejäänud eluks oli selge, et tagasiteed enam ei ole. Paljudest eelmise sajandi emigrantidest said taksojuhid, kelnerid ja juhutöölised nii Pariisis, Berliinis kui ka Constanțas. Kirjutav seltskond jätkas oma ameti pidamist kirjanike ja dramaturgidena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles