Muinsuskaitse selts Rahvusooper Estonia juhtkonnale: «Kabaree» 9. märtsi õhtul on taktitu (7)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Estonia juht Ott Maaten.
Estonia juht Ott Maaten. Foto: Eero Vabamägi

Eesti Muinsuskaitse Seltsi juhatuse liige Helle Solnask kirjutas avaliku kirja Rahvusooper Estonia nõukogule ja juhtkonnale, et Estonia teater jätaks 9. märtsi õhtul ära etenduse «Kabaree». 

Solnask kirjutas kirja alguses, et tänavu möödub 80 aastat ühest kõige traagilisemast ja ohvriterohkemast ajast Eesti ja meie pealinna Tallinna ajaloos. Veebruaris ja märtsis 1944 pommitas Nõukogude Liidu lennuvägi Narvat, Tartut, Tallinna, samuti Helsingit ja teisi Soome linnu. Tallinna suurpommitamise käigus 9. märtsil hukkus 554 Eesti kodanikku, 50 saksa sõdurit, 121 sõjavangi. Pommitabamustest süttisid eestluse sümboliks olnud Estonia teatrimaja, Niguliste kirik, Linnaarhiivi hoone Rüütli tänaval, vaekoda Raekoja platsil, Juutide Suur Koraalne sünagoog Maakri tänaval, elumajad. Tallinnale heideti 1725 lõhke- ja 1300 süütepommi.

«Alates aastast 1989 on Eesti Muinsuskaitse Selts korraldanud 9. märtsil mälestuspäeva, kus koos tallinlastega mälestavad ohvreid Eesti Vabariigi president, peapiiskop, riigikogu esimees ja liikmed, Tallinna Linnavalitsus ja volikogu, samuti Eestis resideeruvad välisdiplomaadid. See kohutav päev on rahva mälus kustumatu,» rõhutas Solnask.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles