PÄRIS-EESTI See on tundliku pildisilma ja nõtke sõnaga raamat (1)

Kalle Mälberg
, Perävallast
Copy
Tõnu Runnel jäädvustab oma fotodel ja lühikestes tekstides tavalist, argipäevast Eestit. Raamatu kaanefoto.
Tõnu Runnel jäädvustab oma fotodel ja lühikestes tekstides tavalist, argipäevast Eestit. Raamatu kaanefoto. Foto: Tõnu Runnel

Kui Arno isaga koolimajja jõudis, oli Eesti avarilm pihustunud kildudeks, koolmeistrid kõledasse kuuti aetud ja koolitare külmaks jäetud. Kandiliste peadega haldusküüditajate üksikud allesjäänud ajukäärud olid tühistanud iidsed maakohad, asendanud need ilmakaartega… Hädasti oli vaja noort ja tugevat meest, kes ihuks kivid teravaks, lööks aknad särama, korjaks pildid ja sõnad sülemisse ja viiks segaduses rahva käänaku tagant koju – Eestisse!

Tõnu Runneli tundliku pildisilma ja nõtke sõnaga raamat lihtsa pealkirjaga «EESTI» on eesti ja ilmakeeles laual. Ei ole säästutrükk, ega paraadportree – on ehe Eesti elu heas kujundis ja kvaliteetses trükis. Runneli pilt ja sõna keerleb ja veerleb, peatub udus ja lumes, vanades puudes ja inimestes, taludes ja linnaagulis, ei takerdu vanajõe nostalgiasooti, mõistval meelel kulgeb voolus, jõuab mereni ja pöördub tagasi kandva päris-Eesti kujundina – veel nähtav on me jälg, veel meenuda me võime.

Eestlastele sadu rahvuslaule loonud isa Hando lubas ja täitis maa oma laste ja lastelastega. Hando poeg Tõnu pole virtuaalilma takerdunud, võtnud mis vaja ning rajanud Supilinna veerele kena kodu. Verekutse, rahutu elurada on teda tagasi juhatanud esiisade päriskoju – Räpina kihelkonda, muistsesse Perävalda, mis haldusküüditustest pääsnuna, piirneb Euroopa ainsa põlispiiri – Lämmijärve, Meelva soomassiivi, Ahja ja Võhandu voogudega. Maailma Omaette. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles