elektron.art viib veebi «Ligipääsmatuse pooluse»

Kultuuritoimetus
Copy
TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia 3. kursuse lavastaja-, koreograafia- ja näitlejatudengite lavastus «Ligipääsmatuse poolus»
TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia 3. kursuse lavastaja-, koreograafia- ja näitlejatudengite lavastus «Ligipääsmatuse poolus» Foto: Pressimaterjal

25. jaanuaril esietendub veebiplatvormil elektron.art TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia 3. kursuse lavastaja-, koreograafia- ja näitlejatudengite lavastus «Ligipääsmatuse poolus». Etendused on kõigile huvilistele tasuta, eelregistreerimisega.

Lavastus leiab aset veebi vahendusel ning tudengid on võtnud nõuks uurida, milles võrdlemisi uus teatrivorm seisneb ning milliste vahenditega sellele üldse läheneda. Kui teatrisaal laieneb vaatajate kodudesse, on voogteater siis sarnane pigem teatrile, filmile või ehk hoopis otseülekannetele ühismeedias? Ühest küljest on ekraanil kehad, ning teisel pool ekraani inimesed, kes neid jälgivad. Teisalt võimaldab voogteater keskenduda väikestele detailidele, sõltudes pea täielikult operaatori spontaansetest valikutest. Ning viimaks ei saa tähelepanuta jätta publikut, kelle kohaolu salvestatakse serverites, kes saavad etenduse ajal omavahel suhelda.

Metafoorina voogteatri avastamisele kasutavad tudengid ookeani ligipääsmatuse poolust, mida kutsutakse Jules Verne'i loodud karakteri kapten Nemo järgi Point Nemoks. See tähistab kaugeimat punkti maismaast, millest lähim rannik asub kolmes suunas võrdselt 2688 kilomeetri kaugusel.

«Lavastus keskendub koosloomele ja koosviibimisele. Meil ei ole ühte loomingulist juhti, vaid lavastus on sündinud kogu tiimi koostööna,» selgitab lavastuse saamislugu üks autoritest Ruslan Stepanov.

«Detsentraliseeritud lähenemisviisi korral on hierarhiad sageli minimeeritud, luues keskkonna, kus väärtustatakse igaühe panust, olenemata nende positsioonist organisatsioonis või projektis. Koosloomine annab igaühele mõjuvõimu, rohkem ideid saab löögile.»

Hendrik Kaljujärv: «Kuna ēlektron on teatrina oluliseks hüppelauaks noorele ja kasvavale etenduskunstnikule, siis on meile väga oluline koostöö ülikoolidega, et anda alustavatele kunstnikele võimalus otsingulisusele ja eksperimentaalsusele. ēlektroni eesmärgiks on luua julgeid ja inspireerivaid teoseid, mis esitavad väljakutse ühiskonna normidele.»

Esietendus on 25. jaanuaril kell 20, järgmised etendused toimuvad 26. ja 27. jaanuaril kell 20 elektron.art lehel.

Lavastuse autorid on Eva Maria Aru, Karl Jakob Bartels, Pamela Ebber, Madleen Maria Kirja, Kärt Kokkota, Getriin Kotsar, Isabel Laiapea, Maria Helena Seppik, Kristjan Taska, Ronja Marie Tepp, Robin Täpp, Aleks Mathias Viidik, Oskar Viirand, Jaagup Maidla, Deili Post, Sten-Hendrik Killak, Robin Valge, Kris-Kervin Mölder, Laura Sinimäe, Heneliis Notton, Ruslan Stepanov, Jürgen Volmer, Taavet Jansen, Siim Reispass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles