ARVUSTUS Tahtejõuline arst ihaldas neidu pisipedast

Aarne Ruben
, kirjanik ja kriitik
Copy
Kardioloog ja kirjanik Ilmar Särg räägib südamest.
Kardioloog ja kirjanik Ilmar Särg räägib südamest. Foto: Arvo Meeks

Ilmar Särg oli kaheksakümnendatel ajakirjas Noorus esile kerkinud toonane noor vihane mees, kelle tulekul peatoimetaja Rudolf Rimmel alati rõõmustas. Jälle tuli ja taas pakkus luuletusi oma mahukast arstikotist.

Jah, Ilmar Särg on kardioloog, seega näeb ta igapäevast elu ette natuke kaugemale kui teised kirjanikud. Uues romaanis «Vanad armastuskirjad» pole meie autor alati täpselt teada andnud, mida ta tahab öelda; liinid jooksevad üsna eraldi.

Kõigepealt vaatleme teose klassikalist kaant. See on nagu armastuse autahvel: vasakul leidub tahtejõulise pilgu ja enesekindla lõuajoonega noor mees, kes pilukil pilgul vaatab uduseid kaugusi, mis peituvad kindlas tulevikus. Parem pool on tervenisti naiselikkuse päralt, sest seal on brünett neiu suurte ilusate silmadega. Neiu käib ilmselt pisipedas, unistab jäävast armastusest ja mõtleb tegeleda lastega. Fotograaf on need inimesed välja toonud kogu oma eheduses. Nad on nagu inimesed meie keskelt, aga samas ka ema fotoalbumist. Need näod annavad mõista, et seitsmekümnendad aastad ei olnudki nii ammu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles