Suri tugeva sotsiaalse närviga režissöör

Kultuuritoimetus
Copy
Norman Jewison
Norman Jewison Foto: Aaron Vincent Elkaim / The Canadian Press / ZUMAPRESS.com

Mitmele Oscarile nomineeritud režissöör ja produtsent Norman Jewison suri 97-aastasena oma Los Angelese kodus, vahendab Variety. Jewison sai kuulsaks 1967. aasta rassidraamaga «Öökuumuses», millega kandideeris ka parima filmi Oscarile. Samuti on tema käe all valminud sellised populaarsed filmid nagu «Moonstruck», «The Russians Are Coming, the Russians Are Coming» ja «The Thomas Crown Affair», samuti filmimuusikalid «Fiddler on the Roof» ja «Jesus Christ Superstar».

Norman F. Jewison sündis Torontos 21. juulil 1926 kuivkaupade poe omaniku pojana. 

Oma esimese meelelahutuskogemuse sai ta Londonis lastesaadete kirjutaja ja osatäitjana BBCs. Pärast kaheaastast koolitust võeti ta vastu Canadian Broadcasting Co koolitusprogrammi ning peagi sai temast peamiste estraadiprogrammide, nagu «The Big Revue», «Wayne ja Shuster«, «Showtime» ja «Barris Beat» režissöör ja produtsent.

Jewisoni karjäär filmitööstuses sai alguse Doris Day komöödiaga «The Thrill of It All». Kuid Jewisoni sotsiaalne närv hakkas pinnale kerkima filmiga «Öökuumuses» ja hiljem ametiühinguid kujutava draamaga «F.I.S.T.».

1961. aastal, pärast edu Briti, Kanada ja Ameerika televisioonis, oli ta televisiooni piirangutest tüdinenud ja kolis Hollywoodi, et teha filmikarjääri. Tema esimene pingutus oli komöödia «40 Pounds of Trouble», mille peaosas oli Tony Curtis. Pärast oma kassaedu sõlmis Universal Jewisoniga seitsmeaastase lepingu. Tema järgmine film oli veelgi suurem. «The Thrill of It All», milles mängis peaosa stuudio valitsev kuninganna Doris Day.

Jewisoni edukaimaks filmiks võib pidada filmi «In the Heat of the Night», mis võitis 1967. aastal parima filmi Oscari. Rassistlikku lõunašerifi kehastav Rod Steiger võitis parima meesnäitleja Oscari. Hiljem sai filmist populaarne telesari koos Carroll O’Connoriga.

Jewisonil oli omajagu kassahitte ja teda peetakse režissööriks, kes oli alati häälestunud publiku pulsile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles