Elmo Nüganen segavast teatripublikust: olukord ei ole nii hull

Kultuuritoimetus
Copy
Tartu Elektriteatris toimus «Apteeker Melchiori» maraton koos Elmo Nüganeniga
Tartu Elektriteatris toimus «Apteeker Melchiori» maraton koos Elmo Nüganeniga Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Lavastaja Elmo Nüganen rääkis täna hommikul «Vikerhommikus» inimestest, kes teatri- ja kontserdisaalis käituda ei oska ning tõi välja, et hetkel on tegemist loodetavasti üksikjuhtumitega, vahendab ERR

Nüganeni sõnul õpib vaataja üsna kiiresti, kui juhtida tähelepanu mingitele asjadele. «Aastaid tagasi suvelavastustel, kui vihma sadas, tõstsid inimesed esimestes ridades vihmavarjud pea kohale,» meenutas ta. «Nad lihtsalt ei mõelnud sellele, et tagumises reas inimesed siis enam ei näe. Pärast seda, kui hakati sellele tähelepanu juhtima, pole praegu ühtegi inimest, kes suvelavastustes esimestes ridades vihmavarju lahti teeks.»

«Mul on kogemus ühelt festivalilt väljaspool Eestit, kus mängiti minu lavastust. Ühel tundlikumal hetkel, kus näitleja tõesti rääkis liiga vaikselt, saalist hõigati: »Uu, ma ei kuule, ma tõesti lihtsalt ei kuule.« Saalis oli haudvaikus. Vaikus kestis vast kümme sekundit,» ütles näitleja ja lavastaja Elmo Nüganen. «Lavastus jätkus samast kohast, näitleja tõstis helinivoo kõrgemale, hakkas kõvemini rääkima ja mis oli kõige naljakam, ta hakkas ka paremini mängima.»

Nüganeni sõnul võib kontsertidel probleem olla isegi suurem kui teatrietendustel. «Kontserdil tahab kuulaja vaimselt keskenduda selle muusikale, see nõuab pingutust ja seepärast on mobiilihelin kontserdil palju häirivam kui teatris,» ütles Nüganen.

«Natuke on see ka torm veeklaasis, olukord ei ole nii hull, kui sotsiaalmeedia seda võimendab,» selgitas Nüganen. «Üksikuid juhtumeid ikka on, pigem tuleb nende üksikute juhtumitega tegelda, küll see üks inimene, kes esimeses reas vihmavarju lahti tõmbab, saab aru, et teised nii ei tee ja jätab ka selle tegemata. Kui kõrvalistuja annab sellele inimesele, kes etenduse ajal vaatab telefoni, ilma sõnadeta, silmadega märku, et telefon segab, siis ma usun, et teine inimene paneb telefoni ära.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles