KULTUURIS KUUM Martti Helde uus dokfilm tekitab metsatööstuses ärevust

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Martti Helde uus dokfilm «Vara küps» süveneb Eesti metsadebatti, näitamaks kõigile vaatajatele, mis toimub praegu eestlaste kõige hinnalisema varaga.
Martti Helde uus dokfilm «Vara küps» süveneb Eesti metsadebatti, näitamaks kõigile vaatajatele, mis toimub praegu eestlaste kõige hinnalisema varaga. Foto: Konstantin Sednev

Postimehe kultuuritoimetuse taskuhäälingu «Kultuuris kuum» 80. saade võiks samahästi olla salvestatud keset metsa, sest juttu tuleb just eestlaste kõige hinnalisemast rohelisest varast. Ent nagu näitab Martti Helde dokfilm «Vara küps», ei pruugi sellest varast järgmistele põlvedele midagi alles jääda. Heldega vestles kultuuritoimetuse ajakirjanik Ralf Sauter.

Saates tuleb lähemalt juttu sellest, mis tõi filmitegija Martti Helde metsadebati juurde pärast tema 2019. aasta mängufilmi «Skandinaavia vaikus», kui palju ta filmi jaoks jäädvustas kaduvat metsa ning miks soovisid Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu asjatundjad, et nende intervjuud filmist eemaldataks. Seejärel liigub vestlus edasi keskkonnateemadele. Mida sõna «mets» tegelikult üldse tähendab ja miks peaksime mõtlema metsa tervise peale? Miks kujutab metsatööstus endast nii suurt ohtu meie metsadele? Ja kuidas on võimalik kasvatada eestlaste teadlikkust sel olulisel teemal ning motiveerida neid sel teemal sõna võtma?

26. jaanuarist linastuv dokfilm «Vara küps» toob esmakordselt kaamera ette metsadebatis osalenud metsatööstuse, Riigimetsa majandamise keskuse ja loodusteadlased, et saada selgust, mis Eesti metsaga on toimunud ning millise pärandi jätame järeltulevastele põlvedele tulevikus. Enam kui kuuekümnes Eesti eri paigas üles võetud loodusfilm avab vaatajale Eesti metsade hetkeseisu ning näitab kuidas poliitilised otsused on meie ühise vara kasutamist mõjutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles