ARVUSTUS Anthony Hopkinsi ajaloofilm tahab pisaraid kiskuda, aga klišee lämmatab

Margit Adorf
, filmikriitik
Copy
Anthony Hopkins kehastab filmis «Üks elu» Nicholas Wintonit – meest, kes noorena Teise maailmasõja päevil päästis Tšehhist ligi 700 surmasuus last.
Anthony Hopkins kehastab filmis «Üks elu» Nicholas Wintonit – meest, kes noorena Teise maailmasõja päevil päästis Tšehhist ligi 700 surmasuus last. Foto: Filmikaader

Briti film «Üks elu» on tõsielusündmustel põhinev filmijutustus Teise maailmasõja ajal Tšehhist 669 last päästnud Nicholas Wintonist, keda kinolinal kehastab Anthony Hopkins. Lugu põhineb Wintoni tütre Barbara raamatul, mis ilmus 2014. aastal ja justnimelt tütre soov oli ka see, et tema isa kehastaks filmis Hopkins.

Üldjoontes vanameister küll sobib sellesse rolli, kuni teda ei näidata suures plaanis. Paraku minule kangastus kohe Hannibal Lecter, kui Hopkins suurde plaani võeti ja pähe tikkusid musta huumori valdkonda kuuluvad täiesti kohatud võllanaljad. Tekkiski küsimus, miks just Hopkins selle rolli peale võeti. Õnneks ei ole selliseid suure plaani kaadreid palju, vaid üks selline, kus ühtäkki heategija asemel ekraanilt hoopis kannibal vastu vaatab.

Noorema Wintoni rolli teeb briti näitleja Johnny Flynn ja peab ütlema, et tema on päriselu noorele Wintonile sarnasem ja saab oma etteastes rohkem särada kui Hopkins. Kiiduväärt rolliga astub üles ka Helena Bonham Carter, kes kehastab noore Wintoni ema Babette'i.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles