KRIMKA Pastor-detektiiv püüab pahalasi Rõngu ja Aakre mõisates

Helen Pärk
, kriitik
Copy
Varem ulmekirjanduse eest preemiaid võitnud Joel Jans kirjutas ajaloolise pehmekrimi. FOTO: Pärnu Postimees
Varem ulmekirjanduse eest preemiaid võitnud Joel Jans kirjutas ajaloolise pehmekrimi. FOTO: Pärnu Postimees Foto: Pärnu Postimees

Joel Jansi «Rõngu roimad» on ajalooline pehmekrimi, kus kurjameid ajab taga tähelepanelik ja uudishimulik saksa päritolu, kuid maarahva keelt mõistev Rõngu pastor Alexander Magnus Karl Lenz. Kas 19. sajandi alguses Rõngu koguduse liikmete hingede eest hoolt kandnud õpetajahärra ka päriselus kurjameid paljastas, jäägu juba ajaloolaste avastada.

Kolmest krimijutust koosnevas kogumikus on ajaloolised tegelased segatud fiktsionaalsetega, ajaloolised sündmused päriselt aset leidnutega, mille kaudu saab lugeja muuhulgas pisut teadmisi Rõngu kihelkonna ajaloost, toonasest olustikust ning sealkandis levinud rahvapärimusest. Saab ka väikese sissevaate Rõngu ja Aakre mõisarahva elukorraldusse, sealtkandi talurahva tegemistesse ning kuidas suhtuti härrasrahvasse või koolihariduse saamisesse. Pehmekrimile omaselt on ohvrid tagaplaanil ning fookus on suunatud loo uurimisele.

Avaloos «Peterburi Beltsebul» saabub 1801. aastal Saksamaal ülikoolis käinud ja äsja ordineeritud noor pastor Lenz Rõngu. Lagunevate kiriku ja kirikla kõrval tuleb tal kohe tegemist vorstimaia musta-valgekirju kassi ning sarnaste, kuid samas väga erinevate mõrvadega. Peagi saab ta aru, et kurjameid on rohkem kui üks ning matkija vead tulevad kehvast keeleoskusest. Millise keelega üks mõrvaritest hätta jääb ning kuidas pastorihärra mõlemad vahele võtab, seda tuleb lugejal endal teada saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles