VÄÄRTUS 50 MILJONIT Sada aastat kadunud Klimti maal leiti ootamatult

Kultuuritoimetus
Copy
Lieserite perekonda kuulunud preili Lieserit kujutav Gustav Klimti portree oli peaaegu sada aastat jäljetult kadunud, ent nüüd leiti see ühe perekonna villast.
Lieserite perekonda kuulunud preili Lieserit kujutav Gustav Klimti portree oli peaaegu sada aastat jäljetult kadunud, ent nüüd leiti see ühe perekonna villast. Foto: ROLAND SCHLAGER / APA / AFP / Scanpix

Austria kunstniku Gustav Klimti loodud portree, mis kujutab Lieserite perekonda kuulunud preili Lieserit, leiti ootamatult Viini lähedalt. Nüüd, kus sada aastat kadunuks peetud teos on leitud, panevad selle 24. aprillil oksjonile omanikud, kelleks on Lieseri õigusjärglased, vahendab BBC.

Esialgu kuuluski maal Lieseritele, kuid pärast 1925. aastat polnud seda enam keegi avalikult näinud. Pole selge, mis sellest järgmiste aastakümnete jooksul sai, kuid alates 60ndatest on maal kuulunud ühele perekonnale, kelle villas see seinal rippus. Lieserid olid Viinis elavad jõukad juudi töösturid. Maali olemasolust teadsid eksperdid ainult tänu must-valgele fotole, mis sellest tehtud oli.

Kinsky oksjonimaja kaastegevjuht Ernst Ploil ütles, et praegu ei ole leitud mingeid tõendeid, et maal oleks Teise maailmasõja käigus või eel varastatud. Oksjonimaja hindas maali väärtuseks umbes 50 miljonit eurot. Ploil nimetas maali leidmist tõeliseks sensatsiooniks. Klimt lõi maali 1917. aastal enne oma surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles