TÜHJAD PIHUD Jimi Hendrixi bändikaaslased jäid autoritasudeta ja surid vaesuses

Kultuuritoimetus
Uuendatud 30. jaanuar 2024, 12:40
Copy
Tippkitarrist Jimi Hendrix koos bassimängija Noel Reddingu ja trummar Mitch Mitchelliga, kes moodustasid kolme peale Jimi Hendrix Experience'i.
Tippkitarrist Jimi Hendrix koos bassimängija Noel Reddingu ja trummar Mitch Mitchelliga, kes moodustasid kolme peale Jimi Hendrix Experience'i. Foto: TopFoto/SCANPIX

1966. aastal liitusid kitarrist Jimi Hendrixi bändiga Jimi Hendrix Experience'iga bassimängija Noel Redding ja trummar Mitch Mitchell, kes on mõlemad meie seast praeguseks lahkunud. Nüüd on aga nende pillimeeste vara hooldajad kaevanud kohtusse Sony Music Entertainmenti, lootes saada endale osa kunagiste Jimi Hendrix Experience'i laulude autoritasudest, vahendab The Guardian.

Noel Redding ja Mitch Mitchell mängisid bändi kolmel albumil «Are You Experienced», «Axis: Bold as Love» ja «Electric Ladyland», mida loetakse kõige olulisemate psühhedeelse roki albumite hulka. Redding ja Mitchell surid vastavalt 2003. ja 2008. aastal, kuid nende vara kontrollivad ettevõtted esitasid Sony Music Entertainmenti vastu 2022. aasta veebruaris hagi, väites, et plaadifirma võlgneb neile autoritasusid laulude eest, millel Redding ja Mitchell noorena mängisid. «Kumbki muusik ei ole oma töö eest kompensatsiooni saanud ja nad pidid surema suhteliselt vaeselt,» oli hagis märgitud.

Sony tegi endast kõik, et hagi kehtetuks kuulutataks, kuid esmaspäeval otsustas Londoni ülemkohtu kohtunik Michael Green, et lähitulevikus, tõenäoliselt 2025. aastal, võib alata ametlik kohtuprotsess, mille käigus võidakse otsustada Reddingu ja Mitchelli kasuks. Reddingu ja Mitchelli vara hooldajaid esindav advokaat Lawrence Abramson ütles: «Keegi ei eita, et Jimi Hendrix oli üks parimaid, võib-olla lausa kõige parem kitarrist läbi aegade. Aga ta ei salvestanud oma laule üksinda ja poleks saavutanud sellist edu, kui kaasa poleks aidanud Noel ja Mitch.» Sony pole kohtuniku otsust kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles