Muutused tulevad: maailma suurim muusikafirma läks TikTokiga sõtta

Kultuuritoimetus
Copy
Taylor Swifti muusika kaob peagi TikTokist.
Taylor Swifti muusika kaob peagi TikTokist. Foto: AP Photo / George Walker IV, File

Maailma suurim muusikafirma Universal Music plaanib eemaldada sotsiaalmeediaplatvormilt TikTok miljoneid laule, sest ettevõtted pole suutnud autoritasude asjus omavahel õiglasele kokkuleppele jõuda. See otsus tähendaks, et TikTokis ei saa enam varsti ligi pääseda Taylor Swifti, The Weekndi, Drake'i ja paljude teiste artistide lauludele.

Muusikafirmad, nagu Universal, teenivad autoritasusid, kui nende laule kuulatakse voogedastusteenustes või voogedastusplatvormidel. Universal süüdistas TikToki kiusamises ning selgitas, et TikTok tahtis maksta ainult murdosa tasudest, mida teised sotsiaalmeediaplatvormid kasutavad Universal Musicu muusikakataloogi eest. Nagu tegemist oleks laste tüliga, ütles TikTok omakorda, et Universal Music mõtleb asju välja. 

Kuigi Hiina ettevõttele ByteDance kuuluval TikTokil on rohkem kui üks miljard kasutajat, tuleb ainult 1 protsent Universali aastatulust TikToki platvormilt. Universali hinnangul plaanib TikTok üles ehitada muusikapõhist äri, ilma et nad tahaks maksta õiglast summat muusika kasutamise eest. Universal loodab enda sõnul artistidele ja laulukirjutajatele õiglast kompensatsiooni, samuti muretseb muusikafirma tehisaru ohtude eest ning TikToki kasutajate turvalisuse pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles