Plaadifirma vallandas Roger Watersi antisemiitlike sõnavõttude pärast (2)

Kultuuritoimetus
Copy
Roger Waters esineb 2022. aasta suvel Chicagos.
Roger Waters esineb 2022. aasta suvel Chicagos. Foto: Rob Grabowski

Saksamaal asuv plaadifirma BMG lõpetab koostöö Pink Floydi asutajaliikme Roger Watersiga pärast tema problemaatilisi sõnavõtte, vahendab Guardian. 

Muusika avaldamisõiguste ja muusikakataloogide haldamisega tegelev ettevõte BMG lõpetab Pink Floydi kaasasutaja Roger Watersiga kõik lepingud seoses tema kommentaaridega Iisraeli, Ukraina ja USA suunal. 

Saksamaal asuv ettevõte sõlmis 2016. aastal 80-aastase muusikuga avaldamislepingu ja pidi eelmisel aastal välja andma ka äsja uuesti salvestatud versiooni Pink Floydi 1973. aasta albumist «Dark Side of the Moon», kuid lõpuks loobus selle väljaandmisest. Uuestisalvestuse andis lõpuks välja Ühendkuningriigis asuv plaadifirma Cooking Vinyl.

Ebatavaline lepingu järsk lõpetamine on BMG vastulause Watersi lõhestavale retoorikale Iisraeli teemal, mida mõned on viimastel kuudel kritiseerinud kui antisemiitlikku.

Waters oli juba 2023. aastal Saksamaa võimudega pahuksis, kui Saksamaa politsei algatas juurdluse Watersi suhtes, sest muusik kandis Berliinis laval «natsistiilis» kostüümi. Aprillis võitis ta kohtulahingu, mis lubas tal Frankfurdis mängida pärast seda, kui linna kohtunikud olid andnud kontserdipaigale korralduse kontsert ära jätta ja süüdistanud Watersit selles, et ta on üks maailma tuntumaid antisemiite.

Samuti mõistis Waters hukka Ukraina sõja, kuid rääkis Venemaa kutsel ÜRO Julgeolekunõukoguga, väites, et Venemaa 2022. aasta sissetung Ukrainasse ei olnud provotseerimata.

Campaign Against Antisemitism (CAA) usutles 2023. aastal Watersi endisi kaastöötajaid, kes väitsid, et muusik oli korduvalt halvustavalt juutidele viidanud. CAA on avaldanud ka Watersi e-kirju, milles muusik tegi ettepaneku, et tema kontsertide kohal hõljuvale täispuhutavale seale tuleks kriipsutada antisemiitlik loosung ning 2010. aasta e-kirjades soovitas ta ka publikut «pommitada» haakristide, Taaveti tähtede, dollarimärkide ja muude sümbolite kujuliste konfettidega.

Waters, kes on alati eitanud süüdistusi antisemitismis, rääkis juba eelmise aasta novembris Glenn Greenwaldile antud videointervjuus, et BMG vallandab ta ning iseloomustas lahkuminekut ettevõttest kui poliitiliste tõekspidamiste mahasurumist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles