NÄDALA FILM Viskit trimpav õpetaja-konn Paul Giamatti päästab jõulud

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Uuendatud 3. veebruar 2024, 15:38
Copy
Uustulnuk Dominic Sessa (vasakul) ning Oscari-vääriline Paul Giamatti moodustavad «Mahajäänutes» võrratu tandemi.
Uustulnuk Dominic Sessa (vasakul) ning Oscari-vääriline Paul Giamatti moodustavad «Mahajäänutes» võrratu tandemi. Foto: FOCUS FEATURES

Mõte jõulupühade üksinda veetmisest hirmutab igaüht, kes pole siin Eestimaa hämaruses veel täielikult Grinchiks moondunud. Käin välja veelgi ebamugavama mõtte: kujuta ette, et pead pühad veetma kõige ebameeldivama õpetajaga kooliajast, kes pidas end targemaks ja tähtsamaks kui Aristoteles, kuid ei osanud märgata isegi oma riiete vahelt immitsevat vastikut lõhna.

Režissöör Alexander Payne, kes tõusis juba 90ndatel Ameerika sõltumatu kino tippude hulka, tõukub just sellisest olukorrast oma uues draamas «Mahajäänud». Nii õpilastes kui kolleegides põlgust tekitav antiikkirjanduse professor Paul Hunham (Paul Giamatti) on sunnitud pühade ajaks kooli jääma isepäise õpilase Angusega (Dominic Sessa). See on nagu mõnest Salingeri jutust laenatud situatsioon, mille Payne vormib üheks aasta teravmeelsemaks ja südantsoojendavamaks draamaks. See on tõeline jõuluime: ennast internaatkooli viimaseks põhimõttekindlaks keisriks pidav õpetaja saab võimaluse liikuda jõulutulede kumas lunastuse poole.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles