Sellesse roosasse keskkonda saab sukelduda vaid kaks nädalat

Kultuuritoimetus
Copy
Lõuna Aafrika kunstniku Dineo Seshee Raisibe Bopape näitus Kiasmas
Lõuna Aafrika kunstniku Dineo Seshee Raisibe Bopape näitus Kiasmas Foto: Soome rahvusgalerii / Petri Virtanen

Kiasma 5. korruse saalis on veel 25. veebruarini leiab Lõuna-Aafrikast pärit Dineo Seshee Raisibe Bopape näituse «(ka) pheko ye – the dream to come» (Unistus tulla), mis on kunstniku esimene väljapanek Põhjamaades ning tutvustab autori multisensoorset loomingut. Möödunud aastal toimus Bobape soolonäitus New Yorgi moodsa kunsti muuseumis ning 2019. aastal esindas Lõuna-Aafrikat Veneetsia bienaaalil.

Oma loomingus kasutab Bopape sageli looduslikke materjale, nagu savi, muld, tuhk ja taimi, millest ta loob kohaspetsiifilisi installatsioone. Teostes kasutatud materjalid annavad edasi rikkalikku sümboolikatunnetust, viidates sageli ajaloole ja tegelikele geograafilistele asukohtadele.

Keskne materjal kunstniku loomingus on muld – Lõuna-Aafrika pärimuse järgi on kivimites leiduvad mineraalid mälu ja ürgsete teadmiste hoidlad. Bopape loomingus mängib sageli olulist rolli naise olemus kui elu ja uuenemise allikas. Bopape'i töö põhineb küll isiklikel kogemustel, kus olulisel kohal on tema kodumaa Lõuna-Aafrika ja selle ajalugu, kuid üldinimlik temaatika ületab riigipiire. Näitust ette valmistades viibis Bopape Soomes Hämeenkyrös Frantsila maheürditalus, tutvudes ravivate ürtide, kohalike traditsioonide ja loodusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles