Mis tunne on kuuluda või mitte kuuluda?

Andra Orn
, kunstikeskkonna NOBA.ac eestvedaja
Copy
Samira Elagozi & Z Walshi video «You can't get what you want but you can get me» (2023) dokumenteerib valulikku soovahetusoperatsiooni.
Samira Elagozi & Z Walshi video «You can't get what you want but you can get me» (2023) dokumenteerib valulikku soovahetusoperatsiooni. Foto: Andra Orn

Jaanuari alguses avati Kiasma 2. ja 3. korrusel Soome Rahvusgalerii kogul põhinev kollektsiooninäitus, mis räägib kodu tähendusest kuuluvuse ja identiteedi kaudu. Esiletõstetud kunstiteosed näitavad, et kodu võib olla nii füüsiline koht, kogukond kui ka meeleseisund, samuti võib leida kodu keeles ja kultuuris. Näitusel on eksponeeritud 49 kunstniku teosed, nende seas tuntud hitte, aga ka täiesti uusi tellimustöid kunstnikelt, kelle loomingut pole varem Kiasmas nähtud.

Tänapäeva ühiskonnas on kodu ja kuuluvus olulised teemad, sest rahvastik muutub üha mitmekesisemaks, pärinetakse väga erineva kultuuritaustaga peredest ning rändekriisid puudutavad paljusid isiklikul tasandil. Kuidas peegeldub kuuluvustunne meie identiteedis, suhetes ja kogu ühiskonnas laiemalt? Aga mis tunne on mitte kuuluda? Näitus jagab kogemusi, mida tunneme võibolla kodust kaugel olles või oma kodu kaotades, olgu valiku või asjaolude sunnil. Sõda ja pagulus võivad katkestada sidemed lähedaste ja armastatud paikadega, kaotus ja igatsus kanduvad edasi põlvkondade kaupa. Meie kogemust võib jääda varjutama nostalgia mineviku suhtes või armastatud mahajäänud kodukant. Nagu kunstiteosed näitavad, põimuvad individuaalsed kogemused sotsiaalsete muutuste ja laiemate ajaloosündmustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles