Vastlad või valentinipäev: mida sina tähistad?

Kultuuritoimetus
Copy
Roosa ja oranž - vastlapäeva tähistamine on täies hoos.
Roosa ja oranž - vastlapäeva tähistamine on täies hoos. Foto: Dmitri Kotjuh

Sel aastal langevad kaks laialdaselt tähistatavat püha järjestikustele päevadele. Kui teisipäeval tähistatakse vastlapäeva, millel on rahvakalendris oma oluline koht, siis kolmapäeval tähistatakse sõbra- või valentinipäeva. Ja neljapäeval saab juba eestlaste rahvuspüha, tuludeklaratsiooni esitamist tähistada. Anna kultuuritoimetusele teada, mida Sina parema meelega tähistad - vastla- või sõbrapäeva ning kuidas.

Vastlapäev, üks populaarsemaid tähtpäevi rahvakalendris, on liikuv püha, mille peamised traditsioonid, ehkki kohati arhailisena näivad, on tänapäevani elavad. Seejuures on enamik uskumusi ja kombeid pärit väga erinevatest aegadest ning mitmesuguse algupäraga, sest tegemist pole ainult Eestis tähistatava pühaga. Näiteks algas paljudes Euroopa paikades, peaasjalikult katoliiklikes maades, vastlapäevaga paast.

Eesti vastlakommete hulgas on kõige laialdasemalt levinud ja iseloomulikum liulaskmine. Traditsiooniliselt oli liulaskmise eesmärk saada kõige pikem liug, sest pikem liug tähendas paremat lina- ja kanepikasvu, mis omakorda tähendas pikemaid linu. Lina on vana ja väga vajalik kultuur niihästi meil kui ka naaberrahvastel. Sellega sele­tuvad rohked kombed ja maagilised toimingud, millega püüti linakasvu mõjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles