NÄDALA RAAMAT Paadunud lurjusest intellektuaal Viljandi kesklinnast (1)

Margus Haav
, melomaan, Sakala ajakirjanik
Copy
Hannes Parmo «Beeta» pälvis kirjanike liidu romaanivõistlusel teise koha. Raamatu tegevus toimub 1941. aastal Viljandimaal.
Hannes Parmo «Beeta» pälvis kirjanike liidu romaanivõistlusel teise koha. Raamatu tegevus toimub 1941. aastal Viljandimaal. Foto: Kris Moor

Hannes Parmo ajalooline romaan «Beeta» on parajalt sõge ning raju teos, mille peategelane Udo Estland elab ja tegutseb segastel aegadel ning teeb enda kui kuldkala ambitsioonidega prügikala perspektiivist kõik, et vett veel sogasemaks ajada.

Teos pälvis kirjanike liidu romaanivõistlusel igati hinnatava teise koha, kuid paraku on pakkunud vähem kõneainet kui võitja ja kolmanda koha laureaat. Üsna minimalistlikus vormis ja mahus kirja pandud «Beeta» on struktuurilt ja alltekstilt aga midagi vägagi eriilmelist.

Kõigilt ei saa nõuda

Otse välja öeldes on Estland nii eriline molkus, puhas kaabakas ja eriliselt selgrootu lontrus, kelletaolisi kodumaises kirjanduses teab mis sageli peategelasena ei kohta. Samas pakub mingi osa temast kindlasti äratundmisrõõmu kõigile intellektuaalse konstruktsiooniga ideoloogiliselt pisut hajevil vaimuinimestele, nii et tahad või ei taha, samastumishetki tekib rohkem kui kord.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles